Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.11.2022 01:30

Deti budú môcť svoje nápady na zlepšenie mesta posielať primátorovi


Ilustračná snímka.


Viaceré bratislavské mestské organizácie otvoria počas tohto týždňa svoje brány pre žiakov základných škôl. Urobia tak v rámci Týždňa pre deti, ktorým štartuje projekt Mesto pre deti.


Jeho cieľom je zvýšiť ich záujem o svoje mesto a podnietiť ich k väčšej angažovanosti i zodpovednosti. Svoje nápady môžu posielať primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi od 21. novembra.

"Deti sú našimi rovnocennými partnermi. Vytvorili sme web, cez ktorý mi budú môcť svoj nápad napísať, natočiť, nafotiť či nakresliť. Potrebujeme s deťmi komunikovať, čo znamená aj počúvať ich názory," skonštatoval Vallo.

Svoje nápady na zlepšenie môžu posielať vo forme videa, kresby či listu cez formulár, ktorý nájdu od pondelka (21. 11.) na webovej stránke www.mestopredeti.sk. Magistrát uvíta akékoľvek návrhy na zmeny verejného priestoru v okolí ich domova, školy, obchodu či ihriska. Nová platforma má fungovať dlhodobo a podnety sa budú pravidelne vyhodnocovať a posielať kompetentným oddeleniam. S autormi najlepších nápadov či podnetov sa primátor porozpráva aj osobne.

Práve aktivitami v mestských organizáciách počas tohto týždňa chce hlavné mesto prebudiť záujem najmladších obyvateľov o mesto a jeho fungovanie. Počas zábavno-náučných prednášok sa napríklad dozvedia, ako sa Bratislava stala mestom, kadiaľ putuje pitná voda, kým sa dostane do vodovodných kohútikov, alebo čo skrývajú priestory vozovne pre autobusy.

Školáci z prvého aj druhého stupňa budú môcť navštíviť Múzeum mesta Bratislavy, Galériu mesta Bratislavy, zoo, Hrad Devín, Mestské lesy v Bratislave, Odvoz a likvidáciu odpadu, Dopravný podnik Bratislava, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť či Primaciálny palác. Pripravených bude 20 rôznych aktivít.

Načasovanie aktivít súvisí so Svetovým dňom detí, ktorý každoročne pripadá na 20. novembra. Projekt je výsledkom partnerstva s organizáciou UNICEF (Detský fond OSN), ktorá sa zameriava na dlhodobú a systematickú pomoc deťom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2022
Staré Mesto vyhlásilo výzvy na prideľovanie dotácií
Bratislavské Staré Mesto vyhlásilo výzvy na prideľovanie dotácií. Na podporu projektov v rámci Staromestskej dotačnej schémy je v rozpočte vyčlenených 61 600 eur, pri malých dotáciách je alokovaných 22 000 eur.
viac
10.02.2022
Fond Weinwurma vyhlásil výzvu na obnovu i odstraňovanie grafitov
Až 3 000 eur môžu získať tí, ktorí sa rozhodnú v bratislavskom Starom Meste vylepšiť verejný priestor. Dotácia je súčasťou ďalšej výzvy staromestského Fondu architekta Weimwurma, ktorý vznikol z iniciatívy starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej v roku 2019.
viac
02.06.2022
Bratislava chce zlepšiť bezpečnosť ulíc v okolí škôl, chystá prvé zmeny
Mesto Bratislava spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) chcú zlepšiť bezpečnosť ulíc v okolí škôl v hlavnom meste a zvýšiť percento školákov, ktorí chodia do školy pešo.
viac
24.01.2023
Do projektu bezpečnosti detí v okolí škôl sa zapojí ďalších 10 ZŠ
Hlavné mesto Bratislava rozširuje projekt Mesto pre deti, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť detí a žiakov v okolí základných škôl (ZŠ). K minuloročnej pilotnej škole Tbiliská v Rači sa má tento rok pridať ďalších desať škôl vo viacerých mestských častiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %