Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.05.2022 08:25

Festival letectva otvorí svoje brány v piatok popoludní


Banner.


Festival letectva 2022 sa po dvojročnej prestávke uskutoční na piešťanskom letisku od piatka 6. do nedele 8. mája.


Organizátorská Slovenská letecká agentúra (SAA) očakáva najmenej 50-tisícovú návštevnosť, pre návštevníkov všetkých vekových kategórií pripravila popri letových ukážkach premiérovú Night Airshow a Aeroexpo. Informovala o tom hovorkyňa podujatia Ivana Kapráliková.

Festival sa ponesie v znamení osláv 77. výročia konca druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom, 100. výročia narodenia hrdinu druhej svetovej vojny letca Otta Smika, osláv Dňa Európy, vstupu Slovenska do Európskej únie a pripomenutia 103. výročia tragického úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Program otvoria v piatok popoludní troma letovými blokmi, po ktorých bude nasledovať nočná šou, jeden jej blok sa uskutoční za súmraku a druhý za tmy. Opakovať sa bude aj v sobotu. „Nočná šou zahŕňa obrovské množstvo koordinácie účastníkov z viacerých krajín. Ľudia z organizačného tímu musia myslieť na cielenú a správnu spoluprácu pozemných efektov s letovými ukážkami a, samozrejme, pyrotechnickými efektmi. Unikátna bude aj šou so 100 dronmi a balónová šou,“ uviedol riaditeľ Festivalu letectva Hubert Štoksa. Na výstave Aeroexpo bude možné podľa jeho slov obdivovať viac ako 70 kusov leteckej techniky z celej Európy. Pripravená je slovenská premiéra ultraľahkého vrtuľníka.

Okrem leteckých exhibícií bude pre návštevníkov sprístupnená aj vonkajšia expozícia s letiskom susediaceho Vojenského historického múzea, kde bude vystavený kus opláštenia z lietadla Caproni Ca.33, v ktorom roku 1919 zahynul Štefánik. Na ploche 8000 štvorcových metrov (m2) bude na letisku otvorená rodinná a detská zóna.

Okrem tradičnej účasti lietadiel Vzdušných síl OS SR a Letky Ministerstva vnútra SR sa na Festivale letectva predstaví škandinávska akrobatická skupina Catwalk – lietajúce mačky, formácia Ragnarök. „Chýbať nebudú akrobatickí velikáni, Zoltán Veres z Maďarska, Marek Choim z Poľska, Martin Šonka z Českej republiky či Kairys Jurgis z Litvy. Svoje vystúpenie bude mať zoskupenie slovenských a českých parašutistov Compact Skydive Team či poľského teamu Sky Magic,“ doplnil riaditeľ festivalu. Návštevníci uvidia formáciu Očovských bačov so 40-ročnou tradíciou, ale aj na nováčikov - zoskupenie štyroch lietadiel Viper SD-4. Nadšenci histórie sa potešia podľa Štoksu účasti Pterodactyl Flight a historických lietadiel ako Beech C45H Expeditor, Jak3 či BF109 Messerschmitt.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2022
Festival letectva pripravujú na máj
Po dvojročnej pauze sa na piešťanské letisko vráti Festival letectva Piešťany. Organizátorská Slovenská letecká agentúra potvrdila na svojom webe termín jej konania 6. až 8. mája a avizuje aj premiérovú Night Airshow a Aerosalón. Ročníky 2020 a 2021 boli pre pandémiu zrušené.
viac
23.05.2022
Rytiersky festival Rotenstein bude na hrade Červený Kameň tento víkend
Historický festival Rotenstein sa po piatich rokoch vracia na svoje pôvodné miesto konania – hrad Červený Kameň. Svoje brány návštevníkom otvorí počas víkendu 28. a 29. mája.
viac
29.07.2022
Medvedie dni na Hrebienku budú tichšie a hlavne o vzdelávaní
Hrebienok vo Vysokých Tatrách privíta cez víkend 30. a 31. júla netradičný festival medveďov v novom formáte. Podujatie malo svoju premiéru v roku 2019, tento rok sa môžu návštevníci tešiť na dva dni plné medvedej zábavy, ale aj vzdelávania.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %