Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.10.2020 09:45

Európska komisia: Víťazi súťaže REGIOSTARS 2020


Banner.


Európska komisia včera vyhlásila víťazov súťaže REGIOSTARS za rok 2020, v rámci ktorej sa oceňujú najlepšie projekty v oblasti politiky súdržnosti v celej Európskej únii.


Európska komisia dnes vyhlásila víťazov súťaže REGIOSTARS za rok 2020, v rámci ktorej sa oceňujú najlepšie projekty v oblasti politiky súdržnosti v celej Európskej únii. Tohtoročné slávnostné udelenie cien REGIOSTARS, ktoré sa konalo počas 18. ročníka Európskeho týždňa regiónov a miest, sa po prvýkrát uskutočnilo v digitálnej podobe. V rámci tohtoročnej súťaže bol podaný rekordný počet prihlášok (206) a veľký záujem vyvolalo aj hlasovanie v kategórii cena verejnosti, do ktorého sa zapojilo 33 000 hlasujúcich.

Ocenenie v kategórii „Priemyselná transformácia pre inteligentnú Európu“ (1. kategória) získal projekt „ESA BIC Portugal - Promoting the space economy and the European Space Agency incubation program“(ESA BIC Portugalsko – podpora vesmírneho hospodárstva a inkubačného programu Európskej vesmírnej agentúry), ktorý podporuje vesmírne technológie v oblasti inovatívnych riešení pre trhy, ktoré nesúvisia s vesmírnym priemyslom. Projekt je v Európe skutočne priekopnícky, generuje viac ako 11,5 mil. € v investíciách a vytvára 100 vysokokvalifikovaných pracovných miest v 30 inovatívnych startupoch.

V kategórii „Obehové hospodárstvo pre zelenú Európu“ (2. kategória) sa víťazom stal projekt „TAKE THE COOL FOOD CHALLENGE - Take a bite out of climate change by making small changes to your diet“ (PRÍJMI VÝZVU A JEDZ COOL POTRAVINY – Odhryzni sústo z klimatickej zmeny malou zmenou svojho jedálnička), a to za prínos k znižovaniu emisií uhlíka tým, že povzbudzuje ľudí k zdravému stravovaniu.

Ocenenie v kategórii „Zručnosti a vzdelávanie pre digitálnu Európu“ (3. kategória) získal projekt „E-SCHOOLS, PILOT PROJECT - Establishing a System for Developing Digitally Mature Schools“ (PILOTNÝ PROJEKT E-SCHOOLS – Vytvorenie nového systému pre rozvoj digitálne vyspelých škôl), ktorý pomohol 10 % chorvátskych škôl a približne 50 000 učiteľom a 500 000 študentom prejsť na nový druh vzdelávania.

 Projekt „SHICC - Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities“ (SHICC – Udržateľné bývanie pre inkluzívne a súdržné mestá) sa stal víťazom v kategórii „Občianska angažovanosť v záujme súdržnosti európskych miest“ (4. kategória). Ocenenie získal za podporu demokratických organizácií, ktoré stavajú a spravujú bývanie dostupné pre ľudí s nízkym príjmom a príjmom na úrovni mediánu príjmov.

Víťazom špeciálnej kategórie za rok 2020 „Posilnenie postavenia mladých ľudí v záujme cezhraničnej spolupráce – 30. výročie iniciatívy Interreg“ sa stal projekt „ENERGY@SCHOOL: Energy optimization and behavior change into schools of Central Europe“ (ENERGY@SCHOOL: Zavedenie optimalizácie energie a zmeny správania do škôl v strednej Európe).V rámci tohto projektu sa vypracoval program vyškolenia študentov, aby prevzali zodpovednosť za monitorovanie energetickej spotreby vo svojich školách.

Napokon verejnosť vybrala projekt s názvom „Time is now for change“ (Už je čas na zmenu) za vplyv, ktorý má na posilnenie postavenia mladých ľudí v záujme cezhraničnej spolupráce.

V rámci súťaže REGIOSTARS sa oceňujú projekty financované z prostriedkov EÚ, ktoré preukazujú vynikajúci kvalitu a ponúkajú nové prístupy v oblasti regionálneho rozvoja. Európska komisia udeľuje ocenenia REGIOSTARS od roku 2008. Komunikačné aktivity na európskej úrovni sa sústreďujú na súťažiace projekty s cieľom inšpirovať iné regióny a projektových manažérov v celej Európe. Každoročne sa súťaží v piatich kategóriách, ako aj o cenu verejnosti. 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
27.10.2020
APVV chce posilniť účasť SR v európskej spolupráci vo výskume a vývoji
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) sa chce prostredníctvom programu Posilnenie účasti Slovenskej republiky v európskej spolupráci vo výskume a vývoji zamerať najmä na podporu účasti Slovenska v novom rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %