Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
09.05.2020 11:35

Slovensko si dnes pripomenie Deň Európy


Ilustračná snímka.


Deň Európy si Slovensko aj napriek pandémii nového koronavírusu pripomenie množstvom online podujatí, ale aj umením v uliciach Bratislavy. Oslavy pripravilo Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Pripomína však, že oslavy sa budú realizovať za dodržania prísnych protipandemických opatrení.


„Tohtoročné oslavy Dňa Európy budú, pochopiteľne, iné. Európska únia (EÚ), podobne ako celý svet, čelí bezprecedentnej pandémii a nejde len o samotnú zdravotnícku krízu, ale aj o jej ekonomické dosahy na život v Európe,” uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko s tým, že kríza spoločnosti ukazuje, že niektoré veci môžu prísť nečakane. Mieni, že tohtoročný Deň Európy bude o uvedomení si toho, čo pre spoločnosť EÚ aj v takýchto časoch znamená.

Deň Európy, ktorý pripadá na 9. mája, je súčasne výročím Schumanovej deklarácie, ktorá sa stala základom súčasnej zjednotenej Európy. „Sedemdesiate výročie Schumanovej deklarácie je začiatkom úspešného príbehu politickej a ekonomickej spolupráce európskych krajín, unikátnym integračným modelom, ktorý nemá paralely v spolupráci krajín na iných svetadieloch. Súčasné geopolitické výzvy, postavenie Európy vo svete, hodnoty demokracie a právneho štátu, zmeny klímy a globálne otepľovanie a predovšetkým bezprecedentná pandémia nového koronavírusu sú naliehavou výzvou na hľadanie nových spoločných európskych politík v duchu vyjadrenia Jeana Monneta o čoraz užšej spolupráci,” povedal Dionýz Hochel, poverený riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku.

Tlačová atašé EP Soňa Mellak poukázala na to, že Slovensko patrí medzi členské štáty EÚ už 16 rokov. Deň Európy je aj preň príležitosťou osláviť to, čo nám spoločná Európska únia prináša. Zo Slovenska sa do iniciatívy zapojili moderátori Veronika Cifrová Ostrihoňová, komik Ján Gordulič, Sandra Sviteková, ktorá vyučuje dejepis na svojom youtube kanáli "Dejepis inak", či bývalý poslanec EP Eduard Kukan.

V sobotu, v Deň Európy, pomôžu zjednotenú Európu osláviť umelci v bratislavských uliciach, ktorí potešia deti i dospelých svojimi umeleckými vystúpeniami. Obdivovať ich ľudia budú môcť zo svojich balkónov či otvorených okien.

V pondelok (11. 5.) večer bude EÚ hlavnou témou pub-kvízu Múdry pondelok. Do kvízu sa zapoja tímy online zo všetkých častí Slovenska. Bude ho možné sledovať aj naživo na sociálnych sieťach.

V utorok (12. 5.) bude online špeciálne vydanie Café Europa na tému "Od myšlienky európskeho architekta k dnešnej realite" s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom, vedúcim Zastúpenia Európskej komisie Ladislavom Mikom a poslancami EP Martinom Hojsíkom a Ivanom Štefancom. Diskusiu bude na sociálnej sieti vysielať Zastúpenie EK alebo EP. Deň Európy si pripomenú aj viaceré školy zapojené do programu Ambasádorská škola EP, napríklad tancovaním kalamajky online v Prievidzi.

Streda (13. 5.) prinesie kontakt s umením, keďže sa uskutoční ďalší ročník Noci literatúry, ktorej hlavným partnerom je Zastúpenie EK. Noc literatúry bude možné sledovať na sociálnych sieťach v premiére po častiach alebo z archívu ako celok. V stredu o 19.00 h bude na facebookovej stránke Noc literatúry uverejnené prvé video s načítanou ukážkou. Nasledujúcich deväť dní si vždy v rovnakú hodinu na rovnakom mieste bude možné nájsť nové video s ďalšou ukážkou. Desať kníh európskych autorov si bude možné vypočuť aj v podcastoch Radia Devín.

Na význam Dňa Európy rovnako poukázali slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík, Monika Beňová, Ivan Štefanec, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Miroslav Číž, Miriam Lexmann, Robert Hajšel, Michal Wiezik a Eugen Jurzyca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
M. Šefčovič predstavil novú stratégiu vesmírnej politiky EÚ
Európska komisia (EK) považuje vesmírnu politiku za strategický sektor ekonomického rozvoja EÚ. V rámci prezentácie novej Vesmírnej stratégie pre Európu to v stredu (26. 10.) uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti koordináciu vesmírnej politiky EÚ.
viac
25.07.2020
Ako sa realizoval program Interreg PL-SK v roku 2019
Úspechy a neúspechy realizácie programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko Slovensko 2021 -2024 za rok 2019 sa môžete dočítať vo výročnej správe o realizácii programu, ktorá už bola schválená Európskou komisiou.
viac
27.10.2020
APVV chce posilniť účasť SR v európskej spolupráci vo výskume a vývoji
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) sa chce prostredníctvom programu Posilnenie účasti Slovenskej republiky v európskej spolupráci vo výskume a vývoji zamerať najmä na podporu účasti Slovenska v novom rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa.
viac
05.05.2021
Netradičné oslavy Dňa Európy na Slovensku sa blížia
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku aj tento rok pripravuje v spolupráci so svojimi partnermi oslavy Dňa Európy. Budú prebiehať od 6. mája a obsiahnu množstvo prevažne online podujatí a aktivít. Všetko za dodržania prísnych opatrení na spomalenie šírenia koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %