Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.11.2020 12:05

Stanovisko ÚMS k návrhom EK na prepracovanie energeticko-klimatického plánu SR


Únia miest Slovenska - logo


Únia miest Slovenska podporuje apel expertov a environmentalistov, ktorí žiadajú prepracovať súčasný energeticko-klimatický plán.


Ten Európska komisia označila za neaktuálny a vyčíta mu nedostatky v takmer všetkých oblastiach. To, ako bude tento strategický dokument vyzerať, otvára možnosť definovania novej, dlhodobej vízie a následne stratégie, ktorej opatrenia umožnia efektívne čerpať aj budúce zdroje z európskych fondov.

Únia miest Slovenska sa dlhodobo venuje, okrem poskytovania služieb členským mestám, trom hlavným témam: pokračovanie v decentralizácii Slovenska, potrebe zmeny financovania miest a riešeniu vplyvov klimatickej zmeny a krízy v území. Sme presvedčení, že uvedené témy spolu úzko súvisia a bez zásadných zmien v týchto oblastiach sa nepodarí využiť potenciál našich miest a obcí v prospech zvyšovania konkurencieschopnosti Slovenska a zlepšovania kvality života obyvateľov.

Klimatológovia upozorňujú, že, podľa správy OSN o znižovaní emisií, je práve nasledujúca dekáda kľúčová pre riešenie vplyvov klimatickej zmeny a krízy. Nevyhnutné preto bude podniknúť ambiciózne zmeny vo všetkých oblastiach, či už v energetike, priemysle, v doprave, ako aj v oblasti znižovania energetickej náročnosti budov.

Únia miest Slovenska je presvedčená, že nová vízia a stratégia by mala obsahovať, okrem celoštátnych cieľov a opatrení, aj kľúčový regionálny rozmer. Každý z prirodzených regiónov Slovenska má inú hospodársky základňu, iný ľudský, výrobný aj prírodný potenciál a preto inak prispieva ku klimatickej zmene a potrebuje rozdielne riešiť spravované územie. Regionálnym rozmerom umožníme lepšie definovať nielen druh konkrétnych opatrení, ale aj naliehavosť riešenia problémov. Regionálna dimenzia opatrení zároveň umožní kvalitnejšiu prípravu plánov hospodárskeho a sociálneho rozvoja miest a mestských regiónov tak, aby v maximálnej miere prispievali k naplneniu celoslovenských cieľov.

Autor: (ts - Mgr. Daniela Piršelová, hovorca ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Otestujte si svoje IT zručnosti a získajte certifikát k životopisu
Možnosť overiť si svoje počítačové zručnosti, vedomosti o internete a sociálnych sieťach či online marketingu si môžu záujemcovia v rámci šiesteho ročníka IT Fitness testu, ktorý prebieha oddnes (4. 4.) do konca júna.
viac
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
15.06.2021
Plán obnovy nie je dar - kľúčové je pripraviť sa na jeho implementáciu v praxi
Po dokončení Plánu obnovy a odolnosti Slovenska, ktorý aktuálne posudzuje Európska komisia, čaká krajinu ešte náročnejšia časť - dobre sa pripraviť na jeho implementáciu v praxi a to kvalitným Zákonom o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a nastavením efektívnej implementačnej štruktúry.
viac
12.11.2022
MŽP SR svoju nečinnosť zakrýva manipuláciou
Únia miest Slovenska sa obrátila na predsedu vlády SR a oslovuje aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %