Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.05.2020 07:30

Do začiatku júna možno pripomienkovať plán dopravného systému v kraji


Ilustračná snímka.


Verejnosť môže do 2. júna pripomienkovať plán udržateľnej mobility Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Návrh plánu, ktorý je základným nástrojom na zabezpečenie vyváženého rozvoja dopravného systému v regióne, je zverejnený na portáli Ministerstva životného prostredia SR.


BSK spolu s partnermi v oblasti dopravy (napríklad Železnice Slovenskej republiky, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, Železničná spoločnosť Slovensko) pripravovali návrh dva roky. „Plán udržateľnej mobility nám dáva presné dáta o pohybe obyvateľov v rámci nášho územia, zároveň tvorí aj podklad pre čerpanie eurofondov v ďalšom programovom období. Zjednodušene, čo sa nachádza v tomto dokumente, môže sa uchádzať o finančnú podporu z Bruselu,” zhrnul predseda BSK Juraj Droba.

Plán mobility prináša riešenia na organizačnej, prevádzkovej a infraštruktúrnej úrovni s dôrazom na verejnú osobnú dopravu a nemotorovú dopravu. Reaguje na súčasnú situáciu, charakterizovanú vysokým podielom individuálnej dopravy, ktorý sa podpisuje pod zhoršenie stavu životného prostredia i zvýšenú závislosť krajiny od nerastných surovín. Ambíciou dokumentu je preto vniesť do dopravného plánovania systematický prístup, vedúci k rovnocennej podpore všetkých módov dopravy. Benefitom tohto prístupu má byť nielen zlepšenie každého druhu mobility, ale aj kvality života ako takého.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Mobilná aplikácia IDS BK by mala byť realitou v roku 2017
Mobilná aplikácia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) na vyhľadávanie spojov verejnej dopravy spolu s možnosťou priameho nákupu cestovných lístkov, by mala byť realitou v roku 2017.
viac
20.03.2017
Župa obstarala prvé zmeny a doplnky územného plánu regiónu
Od pondelka 20. marca bude mať verejnosť možnosť pripomienkovať územný plán župy. Dokument „Zmeny a doplnky č. 1 Územného plánu regiónu – Bratislavský samosprávny kraj“ bude od pondelka na elektronickej úradnej tabuli, ale k nahliadnutiu bude aj na Úrade BSK.
viac
07.08.2020
Analýza mobility odhalila silné i slabé stránky mesta
Mesto Trnava pripravuje strategický Plán udržateľnej mobility (PUM) a v súčasnosti je možnosť pripomienkovať do 15. augusta jeho analytickú časť.
viac
14.12.2020
Európska komisia: Plán udržateľnej a inteligentnej mobility
Európska komisia predstavila svoju stratégiu udržateľnej a inteligentnej mobility spolu s akčným plánom 82 iniciatív. Stratégiou sa zmení spôsob, akým sa pohybujú ľudia a tovary v celej Európe a uľahčí sa kombinácia rôznych druhov dopravy počas tej istej cesty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %