Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.07.2020 01:10

Rekonštrukcia Istropolisu by mala zohľadniť aj budúcu vlakovú stanicu Filiálka


Vizualizácia budúcej podoby Istropolisu. Snímka zdroj: (bsk).


Po tom, ako majiteľ Istropolisu predstavil projekt nového kultúrno-spoločenského centra, bratislavská župa navrhuje v projekte zohľadniť aj budúcu železničnú stanicu Filiálka.


„Zlepšenie nevyhovujúceho stavu dopravnej situácie v regióne je veľkou výzvou pre súčasné vedenie Bratislavskej župy. Dlhodobou ambíciou je budovanie integrovaných prestupných zastávok, siete záchytných parkovísk a predovšetkým realizácie Bratislavského železničného uzla. Do toho patrí aj znovuoživenie doteraz nevyužívanej železničnej stanice Filiálka, ktorá sa nachádza na Trnavskom mýte v tesnej blízkosti Istropolisu,“ vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Podľa župana je akcelerácia rozvoja koľajovej dopravy a zahustenia železničných zastávok v regióne nevyhnutnosťou pre udržateľnosť mobility. „V tejto súvislosti považujem za mimoriadne dôležité realizovať prestavbu Istropolisu a priľahlého verejného priestoru v kontexte možnej budúcej výstavby železničnej stanice Filiálka, a to vo variantných riešeniach,“ doplnil Droba, ktorý týmto apeluje na investora a potrebu komplexného riešenia tohto priestoru.

Stanica Filiálka by mala byť podľa župana s projektom nového Istropolisu prepojená. Obyvatelia by tak mohli z vlaku vystúpiť priamo na jednom z najrušnejších komunikačných uzlov v Bratislave - na Trnavskom mýte. Išlo by o unikátne prepojenie regionálnej vlakovej dopravy a mestskej hromadnej dopravy. Bratislavská župa výhľadovo počíta aj s koľajovým spojením Trnavského mýta a autobusovej stanice Nivy ako dvoch významných dopravných uzlov.

Budúcnosť mobility vidí Bratislavská župa v potrebe rozširovania koľajovej dopravy ako nosného dopravného systému. „Výhody vlakovej dopravy v regióne nemožno spochybňovať. Ekologický a ekonomický aspekt je všeobecne známy, a významná je aj úspora času cestujúcich. Vlak totiž nestojí v dopravnej zápche,“ uviedol Droba.

Postoj Bratislavského samosprávneho kraja podporuje aj štúdia realizovateľnosti železničného uzla Bratislava. Táto priniesla päť alternatív rozvoja železničnej dopravy v Bratislave a jej okolí. Odporúčaná alternatíva počíta aj s novou bratislavskou stanicou Filiálka. Potreba jej realizácie bude narastať predovšetkým v kontexte nárastu hustoty obyvateľstva v oblasti Nového Mesta a očakávaných zmien v mobilite obyvateľov.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2020
Do začiatku júna možno pripomienkovať plán dopravného systému v kraji
Verejnosť môže do 2. júna pripomienkovať plán udržateľnej mobility Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Návrh plánu, ktorý je základným nástrojom na zabezpečenie vyváženého rozvoja dopravného systému v regióne, je zverejnený na portáli Ministerstva životného prostredia SR.
viac
03.06.2020
Ikonický "Vihorlat" dostane novú podobu
Jedna z emblematických budov na Námestí slobody v Humennom sa po rokoch dočká rekonštrukcie. "Vihorlat", starším ročníkom známy aj ako "u Sodomku", získa v prvej fáze svojej rekonštrukcie novú fasádu, okná i strechu. Z chátrajúcej budovy má vzniknúť spoločensko-kultúrne centrum.
viac
25.06.2020
Opustené budovy na Kačici plánuje BBSK zmeniť
Banskobystrický samosprávny kraj včera (24. 6.) poslancom, médiám i verejnosti predstavil svoj zámer nového využitia opusteného areálu a budov bývalého SOU stavebného na Kačici v Banskej Bystrici.
viac
05.10.2020
Mesto po rokoch obnovilo verejné osvetlenie v časti Prístav
Mesto Trstená obnovilo verejné osvetlenie popri štátnej ceste druhej triedy v mestskej časti Prístav.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %