Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.02.2019 03:52

Do projektu Záhrada, ktorá učí sa zapojilo 209 základných a stredných škôl


Ilustračná snímka, zdroj: zahradaktorauci.sk


Do projektu Záhrada, ktorá učí sa tento rok zapojilo 209 základných a stredných škôl na Slovensku. Jeho cieľom je pomáhať premieňať školské pozemky na interaktívne učebne matematiky, chémie či hudobnej výchovy.


Projekt už siedmy rok organizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica s finančnou pomocou švédskeho obchodného domu s nábytkom.       

"Reálne vieme do školskej záhrady preniesť veľkú časť vyučovania z tried. A to vrátane predmetov ako je fyzika, geometria alebo výtvarná výchova. Príroda nám poskytuje všetky potrebné pomôcky a podnety, a to vizuálne, hmatové alebo zvukové," približuje Ivana Poláčková, projektová manažérka CEEV Živica.       

Výhodou podľa nej tiež je, ak sa to podporí vytvorením záhradných učebných prvkov, napríklad jazierka, meteostanice alebo geometrických vyvýšených záhonov. V porovnaní s klasickou triedou sa vytvára viac príležitostí na vedenie detí k skúmaniu vecí a kladeniu otázok a deťom zase prináša radosť z objavovania a motiváciu učiť sa.       

V Základnej škole (ZŠ) Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne napríklad v rámci takejto záhrady vytvorili analematické slnečné hodiny, pri ktorých je ukazovateľom času tieň postavy človeka. V Badíne využívajú pri vyučovaní dažďovú záhradu, divoký kút a kamenný litofón (kamenný hudobný nástroj) a vo Vrbove zase hmyzí hotel a existujúci vodný prameň.       

To, akým spôsobom si učiacu záhradu vytvoriť a ako v nej vyučovať, sa školy vybrané do projektu dozvedia na trojdňovom kurze. Pripravuje sa tiež jednodňové turné po Záhradách, ktoré učia s názvom Túlavý autobus. Akcia je naplánovaná na máj. "Navštívime tri alebo štyri inšpiratívne školské záhrady, na ktorých budeme vidieť reálne ukážky vyučovania a dozvieme sa viac aj o samotnej tvorbe záhrad, do ktorých sa zapája celá škola a veľmi často aj početná miestna komunita," dodáva Poláčková.       

Bližšie informácie o projekte sú na webovej stránke www.zahradaktorauci.sk.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
26.08.2020
Školy sa môžu zapojiť do projektu, ktorý organizuje inovačné workshopy
Školy sa môžu zapojiť do národného projektu inovujme.sk, ktorý organizuje rôzne inovačné workshopy. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič s tým, že do programu sa zapájajú startupy i podniky z regiónu.
viac
10.09.2020
V areáli ministerstva obrany umiestnili úle pre mestské včely
Ministerstvo obrany (MO) SR sa zapojilo do projektu Mestské včely a v areáli rezortu umiestnilo úle pre dve včelie rodiny. Urobilo tak v spolupráci s autorom projektu Centrom environmentálnej výchovy Živica. Informovala o tom hovorkyňa MO Martina Kovaľ Kakaščíková.
viac
22.08.2023
ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad
Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %