Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.08.2023 08:25

ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad


Snímka zdroj: (CEEV Živica).


Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.


"Projekt je obľúbený práve preto, lebo sa deti učia vlastnými aktivitami. Často udivene zisťujú, koľko zbytočností nakupujú, v odpade nachádzajú plne funkčné spotrebiče, učia sa, aké to má strašné dosahy na našu planétu," konštatuje manažérka projektu Elektroodpad - Dopad Lesanka Blažencová.

Centrum poukazuje na to, že keď sa študenti dozvedia viac o pozadí výroby a likvidácie elektrospotrebičov, sú šokovaní. Tento druh odpadu nielenže môže obsahovať látky, ktoré sú toxické, ale získavanie mnohých súčiastok do elektrických zariadení a spotrebičov je často sprevádzané neetickým správaním, devastovaním krajiny a ničením ľudských životov vrátane detských, keďže aj deti musia robiť v baniach či na nebezpečných skládkach.

Ohlas mal projekt napríklad aj na Gymnáziu F. V. Sasinka v Skalici, kde sa mu venovali najmä prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania. "Študenti skôr prijmú informácie od spolužiakov, ktorí to vedia podať spôsobom im blízkym. No a tí, ktorí boli v akčnom tíme a mali vzdelávať, zas museli študovať, rozmýšľať, ako to urobiť pútavo pre kamarátov, vyjsť zo svojej komfortnej zóny," poznamenala učiteľka a zároveň koordinátorka environmentálnych aktivít na škole Margita Kojšová.

Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.elektroodpad.zivica.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
04.09.2021
Živica spúšťa nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5
Nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5 spúšťa v týchto dňoch Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica. Cieľom projektu je vzdelávať žiakov o životnom cykle elektroodpadu a naučiť ich zodpovednej spotrebe.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %