Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.09.2020 09:06

V areáli ministerstva obrany umiestnili úle pre mestské včely


Snímka zdroj: (mo sr).


Ministerstvo obrany (MO) SR sa zapojilo do projektu Mestské včely a v areáli rezortu umiestnilo úle pre dve včelie rodiny. Urobilo tak v spolupráci s autorom projektu Centrom environmentálnej výchovy Živica. Informovala o tom hovorkyňa MO Martina Kovaľ Kakaščíková.


„Včely majú pre nás obrovský význam. Bez nich by malo približne 20 000 druhov rastlín problém s rozmnožovaním a vôbec s existenciou. Tým by sa zmenili prírodné podmienky natoľko, že ľudia by nemuseli byť schopní prežiť. Ak chceme, aby bola naša spoločnosť zelenšia, musíme začať sami od seba a preto chceme ísť príkladom,” zdôraznil minister obrany Jaroslav Naď. Poďakoval občianskemu združeniu Živica za spoluprácu a informoval, že pre ešte lepšie podmienky mestských včiel v areáli rezortu plánujú v okolí úľov vysadiť viaceré druhy medonosných rastlín.

Starostlivosť o úle a včelstvo budú zabezpečovať včelári z občianskeho združenia Živica. „Veľmi oceňujem iniciatívu ministerstva, ktoré samotné prišlo s myšlienkou pridať sa aj takto k podpore životného prostredia. A ak by si niekto myslel, že včely sa cítia dobre len na vidieku, nie je to celkom tak. Aj v mestách je veľa nezastavaných plôch a kvetov kvitnúcich od jari do jesene, preto som si istá, že im bude dobre tiež v areáli ministerstva obrany,” uviedla Petra Ježeková z organizácie Živica.

Už budúci rok by mali podľa hovorkyne mestské včely z úľov v rezorte obrany vyprodukovať 30 kilogramov medu. Vedenie rezortu ho plánuje využiť ako dar pre zahraničné návštevy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2020
V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle
V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle. Informovala o tom hovorkyňa Skupiny VSE Holding Andrea Danihelov s tým, že spolu s občianskym združením (OZ) Príbeh včely vytvorili v centre mesta domov dvom včelím rodinám.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
12.10.2020
Výzva na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti formou budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
20.10.2020
Ministerstvo vnútra schválilo eurofondový projekt pre SŠHR
Ministerstvo vnútra schválilo štátnym hmotným rezervám eurofondový projekt zameraný na pomoc pri zvládaní pandémie COVID-19.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %