Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.11.2019 04:05

Časť chodníkov v zime nebude udržiavaná, upozorňujú na to tabuľky


Snímka zdroj: kosicednes, Veronika Janušková


V meste Košice pribudli v uplynulých dňoch tabuľky pri časti chodníkov s nápisom "Chodník je v zimnom období neudržiavaný". Počas zimnej údržby budú podľa mesta neudržiavané najmä vnútroblokové a pre čistiacu techniku ťažko prístupné chodníky.


V prípadoch, keď sú dva chodníky súbežné a vedúce jedným smerom, bude neudržiavaný jeden z nich, a to ten, ktorý je menej frekventovaný.       

"Zimná údržba bude vykonávaná tak, aby každý objekt mal v zimnom období minimálne jednu udržiavanú prístupovú cestu," informoval magistrát. Mesto tak nebude zabezpečovať údržbu na chodníkoch, ktoré sú súbežné s udržiavanými chodníkmi a sú využívané v minimálnej miere, alebo ide chodníky v parkoch. Magistrát uvádza, že sa tak stalo na základe návrhu starostov jednotlivých mestských častí. Tabuľky vyrobila a na vlastné náklady osadila spoločnosť KOSIT.       

Informáciu o tom, či je daný chodník udržiavaný alebo nie, možno nájsť na webovej stránke spoločnosti KOSIT s tzv. Mapou obslužnosti ciest. Ak chcú Košičania vedieť, prečo nie sú niektoré chodníky udržiavané, môžu sa podľa magistrátu obrátiť na príslušný miestny úrad vo svojej mestskej časti.       

Na sociálnych sieťach vzbudilo umiestňovanie tabuliek negatívne reakcie občanov. "Mesto sa rozmiestnením informačných tabúľ nezbavuje zodpovednosti za ich čistenie od snehu. Pre viaceré legislatívne zmeny, ktoré zvyšujú finančné zaťaženie samospráv, však nie sú na vyčistenie všetkých chodníkov dostatočné zdroje. Aj týmto spôsobom určenia neudržiavaných chodníkov a osadzovaním informačných tabúľ je možné ušetriť aspoň časť zvýšených výdavkov na zimnú údržbu," deklaroval magistrát.       

Dôvodom enormného zvýšenia výdavkov je novela zákona o pozemných komunikáciách, ktorou štát od minulého roka zvýšil nároky na samosprávy v oblasti údržby miestnych komunikácií bez toho, aby mestá alebo obce získali na to dodatočné finančné zdroje. V tomto roku mesto investovalo do zimnej údržby viac ako 3,3 milióna eur, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s rokom 2017.       

Pred prijatím tzv. chodníkovej novely malo mesto povinnosť udržiavať 120 kilometrov chodníkov, v súčasnosti sa v rámci zimnej údržby musí starať o 232 kilometrov. Neudržiavaných zostáva podľa magistrátu 143 kilometrov chodníkov. "V súčasnosti je už plán zimnej údržby uzavretý a nie sú možné žiadne radikálne zmeny v jednotlivých mestských častiach. Aj malá zmena by mohla predstavovať veľké navýšenie nákladov mesta na zimnú údržbu," uviedlo mesto.       

V operačnom pláne zimnej údržby oproti minulosti nastali určité zmeny. Jednou z najväčších je zabezpečenie ručného čistenie chodníkov v mestských častiach Sever a Západ pracovníkmi Správy mestskej zelene (SMsZ).     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2018
Mesto Šaľa žiada obyvateľov o pomoc pri zimnej údržbe, rozdá im posypovú soľ
Šalianska radnica bude počas víkendu rozdávať obyvateľom rodinných domov posypovú soľ. Magistrát chce takýmto spôsobom riešiť problémy so zimnou údržbou komunikácií, o ktorú sa podľa novely zákona musia starať mestá a obce.
viac
20.12.2018
Primátor hľadá riešenie zimnej údržby spoločne so starostami mestských častí
Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa v Primaciálnom paláci 18. decembra stretol so starostkami a starostami mestských častí. Cieľom bolo nájdenie spoločného riešenia zabezpečenia zimnej údržby, najmä v súvislosti s prijatou tzv. chodníkovú novelou, ktorú prijal parlament v máji tohto roka.
viac
12.11.2021
Priebeh zimnej údržby v Žiline budú môcť občania sledovať na webe
Okrem 255 kilometrov cestných komunikácií bude mesto Žilina počas zimy udržiavať aj približne 160 kilometrov chodníkov. Práce spojené so zimnou údržbou by mali stáť približne 720-tisíc eur.
viac
22.11.2022
Mesto bude v zime udržiavať vyše 400 kilometrov ciest a chodníkov
V Žiline budú počas zimy udržiavať 257 kilometrov cestných komunikácií a približne 160 kilometrov chodníkov. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %