Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
09.01.2019 11:05

Odhŕňať sneh v meste pomáhali aj väzni


Ilustračná snímka


Do odhŕňania snehu v Bratislave sa momentálne zapojili aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci. Takmer 80 ich pomáhalo aj pri minulotýždňovom snežení.


TASR to potvrdili z magistrátu s tým, že odsúdení pomáhali v centre hlavného mesta. Bratislavčania môžu posielať mestu podnety k zimnej údržbe a zároveň aj sledovať online pohyb zimných mechanizmov.      

"Vzhľadom na pokračujúce nepriaznivé počasie a výrazné snehové zrážky bol v týchto dňoch oslovovaný Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zo strany niektorých samospráv za účelom výpomoci pri čistení verejných komunikácií a odpratávaní snehu. V nadväznosti na uvedené požiadavky po dohode s ministrom spravodlivosti zbor poskytuje odplatne s ohľadom na kapacitné a bezpečnostné možnosti odsúdených na zabezpečenie takýchto pomocných prác. V Bratislave bolo na tento účel cez víkend a dnes zabezpečených až do 77 odsúdených súdom zaradených v minimálnom stupni stráženia. Veríme, že aj takouto formou môže zbor prispieť k pomoci občanom našich miest," uviedol v utorok na otázku TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.       

V Bratislave momentálne husto sneží, a preto pre obyvateľov funguje aj horúca linka pre podnety k zimnej údržbe. Kritickú situáciu na chodníkoch v hlavnom meste môžu ľudia avizovať na telefónne číslo +421 259 356 777 alebo mailom na zima@bratislava.sk.       

Primátor Bratislavy Matúš Vallo spresnil, že operátori odovzdajú prijaté podnety na dispečing, ktorý na miesto vyšle pohotovostnú čatu zimnej údržby. "Pokiaľ sa hlásenie bude týkať chodníka v správe niektorej mestskej časti, informáciu posunú na dispečing tejto mestskej časti. Prioritou bude viacero oznámení na ten istý úsek a tiež jeho dôležitosť z pohľadu frekvencie osôb a hroziaceho nebezpečenstva úrazov," uviedol. Vallo už v uplynulých dňoch požiadal  Bratislavčanov o zhovievavosť a v rámci možností aj o pomoc pri čistení chodníkov pri svojich domoch, pokiaľ by došlo k výraznejšej kalamitnej situácii v meste. Takzvaná chodníková novela totiž zmenila od mája 2018 starostlivosť o obecné chodníky. Táto povinnosť prešla zo správcov priľahlých budov na vlastníkov alebo správcov chodníkov, teda na samosprávy.

Bratislavčania môžu prostredníctvom webu http://bit.ly/zimna_udrzba_monitoring kontrolovať pohyb zimných mechanizmov po Bratislave. "Všetky autá zimnej údržby vysielajú GPS signál a na webe tak môžu zistiť ich aktuálnu polohu aj stav, či sú v teréne, alebo nie," vysvetlil primátor.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2018
Vyhlásenie ZMOS k aktuálnej situácii pri celoplošnej zimnej údržbe
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na dezinformácie, ktoré odzneli v médiách zo strany hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR vo vzťahu k povinnosti miest a obcí zabezpečovať celoplošnú zimnú údržbu.
viac
20.12.2018
Zimnej údržbe nepomáha súčasná legislatíva
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na tvrdenia, ktoré včera odzneli v médiách zo strany hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR týkajúce sa celoplošnej zimnej údržby chodníkov.
viac
17.10.2019
Starostovia Bratislavy sa chcú aktívne zapojiť do novej petície proti hazardu
Starostovia mestských častí Bratislavy sa zišli na pravidelnom zasadnutí svojho Regionálneho združenia. Rokovaniu dominovali témy hazardu, zimnej údržby či mapovania stavu športovísk v hlavnom meste.
viac
22.11.2022
Mesto bude v zime udržiavať vyše 400 kilometrov ciest a chodníkov
V Žiline budú počas zimy udržiavať 257 kilometrov cestných komunikácií a približne 160 kilometrov chodníkov. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %