Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.06.2017 01:00

Bratislave s bikesharingom pomôže Slovnaft


Na snímke primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti SLOVNAFT, a.s. pri podpisovaní memoranda.


Systém zdieľania verejných bicyklov (bikesharing) vybuduje Bratislava v spolupráci so Slovnaftom. Memorandum o spoločnej realizácii bikesharingu podpísal 14. júna primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti SLOVNAFT, a.s.


Hlavné mesto sa tak od budúceho roka začlení k európskym metropolám, ktoré svojim obyvateľom a návštevníkom ponúkajú aj túto formu ekologickej verejnej dopravy.

„Začlenenie bikesharingu do systému verejnej dopravy je ďalším krokom k modernej a ekologickej Bratislave. Po rokoch sľubov sa tento projekt stáva realitou a čoskoro bude slúžiť všetkým Bratislavčanom aj návštevníkom mesta. Cyklodopravu berieme vážne a tento projekt prinesie veľký kvalitatívny posun v tejto oblasti“, povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Bratislava si za partnera projektu vybrala Slovnaft, ktorý mestu predložil najkomplexnejšiu ponuku realizácie systému bikesharingu. Slovnaft má navyše potrebné skúsenosti vďaka materskej spoločnosti MOL, ktorá sa podieľala na vybudovaní bikesharingu v Budapešti a úspešne je pri ňom už štvrtý rok. Počas dvoch rokov využilo bikesharing systém pod názvom MOL Bubi viac ako 55 000 ľudí, ktorí si spolu zapožičali 1,4 milióna bicyklov.

Slovnaft deklaruje, že mestu daruje časť majetku zhromaždeného v rámci tohto systému, čím ho odbremení od finančných výdavkov. Výhodou pre mesto je aj to, že Slovnaft bude zodpovedný za samotnú prevádzku. Tento model spolupráce bol zo všetkých predostretých plánov aj od iných firiem pre mesto najvýhodnejší.

Impulzom pre Slovnaft v rámci tejto iniciatívy bola aj historická spätosť s mestom Bratislava, z čoho vyplýva záujem o vytvorenie služby pre jej obyvateľov. Snahou je tak zlepšiť kvalitu života v hlavnom meste, veľkou motiváciou je zlepšenie dopravnej situácie a v nemalej miere aj zníženie emisií v meste.

„Vnímame, že v Bratislave existuje silný dopyt verejnosti po bikesharingu. S realizáciou podobného projektu už máme reálne skúsenosti z Budapešti, a preto sme radi, že si nás mesto vybralo za partnera. Spoločne pripravíme novú službu pre obyvateľov a návštevníkom nášho hlavného mesta po vzore európskych metropol. Prví cyklisti budú môcť využiť bratislavský bikesharing už na jar budúceho roka,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SLOVNAFT, a.s., Oszkár Világi.

Pilotná fáza bikesharingu bude pokrývať najmä najväčšie mestské časti Staré Mesto, Petržalka, Nové Mesto a Ružinov, postupne sa však bude rozrastať aj do ostatných častí hlavného mesta. Bratislava má na daný projekt vyčlenených 460 000 €, spoločnosť SLOVNAFT, a.s., prispeje sumou do 1,5 milióna €.

Memorandum zaväzuje hlavné mesto SR Bratislavu a Slovnaft k vzájomnej spolupráci pri realizácii bikesharingu, pričom cieľom memoranda je vytvoriť podmienky pre účinnú komunikáciu oboch strán. Konkrétny model spolupráce hlavného mesta SR Bratislava a Slovnaftu bude zakotvený v zmluve o spolupráci, ktorej podpis je ďalším krokom partnerov. Detaily ako názov systému, jeho pokrytie, počet bicyklov a výber dodávateľa budú spolupracujúce strany komunikovať verejnosti postupne.

Bikesharing predstavuje automatizovanú sieť IT systémom prepojených stojanov, prostredníctvom ktorej je možné zapožičať si bicykel a následne ho vrátiť na ktoromkoľvek inom stanovišti. Cyklodoprava je podľa prieskumov v Bratislave najrýchlejším spôsobom dopravy na vzdialenosť 1 – 5 km, a preto je bikesharing skvelým doplnkom ku klasickej verejnej, individuálnej automobilovej či koľajovej doprave. Bratislavský bikesharing bude modernou kombináciou elektrobicyklov a klasických bicyklov.

 

Autor: (Zuzana ONUFER, hovorkyňa primátora)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
Bánovce nad Bebravou začali spolupracovať s českým mestom Kopřivnice
Bánovce nad Bebravou už začali spolupracovať so svojím novým partnerom, českým mestom Kopřivnice. Medzi prvé spoločné aktivity by mala patriť koordinácia viacerých podujatí, ktoré pripravujú Kopřivnice, informoval hovorca Bánoviec nad Bebravou Miroslav Schlesinger.
viac
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
29.07.2020
Radnica oživila verejný priestor v centrálnej mestskej zóne
Mesto Štúrovo oživilo verejný priestor v blízkosti kruhového objazdu na križovatke ulíc Nánanská, Komenského a Hlavná. Na ploche 850 štvorcových metrov vybudovalo trávnaté plochy a kvetinové záhony, vysadilo stromy a kríky, pribudli lavičky.
viac
31.07.2020
ZMOS podpísal memorandum s kľúčovými partnermi
Kľúčovými partnermi ZMOS sa na základe memoranda o spolupráci stali Asociácia komunálnych ekonómov SR, Združenie hlavných kontrolórov a tiež Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %