Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.09.2023 12:15

Pokračujeme v podpise dohodnutých memoránd o spolupráci s politickými stranami


Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska v piatok 8. septembra podpísalo ďalšie memorandá s politickými stranami.


Združenie miest a obcí Slovenska v piatok 8. septembra podpísalo ďalšie tri memorandá o spoluprácu s politickými stranami, čím prejavili vôľu podporovať a presadzovať priority, ktoré vyplývajú z požiadaviek a potrieb 95-percentnej členskej základne miest, mestských častí a obcí v nadchádzajúcom volebnom období.   

Memorandum o napĺňaní našich priorít v nadchádzajúcom deviatom volebnom medzi ZMOS a politickým hnutím REPUBLIKA podpísal v piatok predseda združenia Jozef Božik a predseda politického hnutia Milan Uhrík. Ako ďalšie memorandum podpísal predseda združenia  s predsedom politickej strany KDH Milanom Majerským. A piatkový proces podpisovania memoránd s politickými stranami sme zavŕšili podpisom memoranda s politickou stranou SNS, kde memorandum za politickú stranu podpísal predseda strany Andrej Danko. 

Dnes, 11. septembra 2023, pokračuje podpisovanie memorandám s politickými stranami Progresívne Slovensko a SME RODINA. Na september je taktiež naplánovaný podpis memoranda politickou stranou SMER-SD.

Združenie miest a obcí Slovenska absolvovalo v júni stretnutia s jednotlivými politickými stranami, ktoré vo viacerých prieskumoch vykazovali úroveň 5-percentnej zvoliteľnosti. Na spoločnom stretnutí s deviatimi politickými stranami predstavilo politickým stranám ZMOS jedenásť priorít, ktoré schválil májový snem združenia.

Priority v oblastiach ako je sociálna oblasť a zdravotníctvo, životné prostredie, stavebná agenda, regionálneho rozvoja, ako aj samotného financovania, či definovanie miestnych územných samospráv. Súčasťou memoranda sú aj samotné rámce na vykonávanie pôsobností a kompetencií miestnej územnej samosprávy ako dodržiavanie záväzkov Európskej charty miestnej územnej samosprávy, nastavenie legislatívnych pravidiel vlády SR ako aj samotná modernizácia miestnej územnej samosprávy. 

Podpísanie memoranda o spolupráci medzi ZMOS a politickou stranou je obojstranný záväzok spolupráce na dosahovaní vytýčených priorít členských miest a obcí ZMOS, ale najmä budovanie vzájomného partnerstva spolupráce s pozitívnym vplyvom na každodenný život našich miest a obcí v deviatom volebnom období 2023-2027.

Nie všetky politické subjekty sa zaviazali k plneniu našich priorít v plnom znení a v plnom rozsahu. Vyhodnotenie popisovania memoránd ZMOS s jednotlivými politickými stranami bude zhodnotené po podpise memoránd so všetkými politickými subjektami, ktoré boli prizvané k rokovaciemu stolu a prejavili záujem o obojstrannú spoluprácu pri presadzovaní priorít a potrieb miestnej územnej samosprávy do Programového vyhlásenia vlády SR 2023-2027.

 

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2018
ZMOS skúma cezhraničný potenciál samospráv
Združenie miest a obcí Slovenska otvára ďalší prieskum, v ktorom sa sústredí na cezhraničný potenciál samospráv. Na Slovensku žije takmer 2, 2 milióna obyvateľov v mestách a obciach v prihraničí.
viac
01.04.2023
ZMOS a Jednota dôchodcov na Slovensku podpísali Memorandum o spolupráci
Vytvorenie strategického partnerstva a vzájomná bezodplatná spolupráca pri poskytovaní vzájomnej podpory a výmeny informácií je hlavným cieľom Memoranda a o spolupráci, ktoré podpísal predseda ZMOS Branislav Tréger s predsedom Jednoty dôchodcov na Slovensku Michalom Kotianom.
viac
09.09.2023
ZMOS začalo podpisovať s politickými stranami memorandá o spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vo štvrtok začalo podpisovať s politickými stranami a hnutiami memorandá o spolupráci. Podľa združenia predstavujú obojstranný záväzok spolupráce na dosahovaní vytýčených priorít členských miest a obcí ZMOS.
viac
04.11.2023
Podpísali sme Memorandum o spolupráci na rozvoji konceptu Smart City
Slovak Smart City Cluster a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podpísali Memorandum o spolupráci na rozvoji konceptu Smart City. Za ZMOS memorandum podpísal jeho predseda Jozef Božik, za Slovak Smart City Cluster Igor Wzoš, predseda predstavenstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %