Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.03.2020 02:15

Postoje ZMOS k aktuálnej situácii


Logo.


Združenie miest a obcí Slovenska dnes informovalo o postojoch k aktuálnej situácii súvisiacej so šírením vírusu, pričom predseda ZMOS Branislav Tréger predstavil konkrétne kľúčové aktivity pre najbližšie obdobie.


„Situácia súvislosti s koronavírusom nie je ľahká. Preto chcem v prvom rade poďakovať všetkým, ktorí sú v prvej línii: lekárom, zdravotným sestrám, lekárnikom. Jedným dychom musím tiež oceniť aj mimoriadny prínos miest a obcí, primátorov, starostov, naše sociálne zariadenia, ale aj dobrovoľníkov, ktorí svojou energiou mimoriadne pomáhajú v zložitej situácii. Robia čo je v ich silách, robia najlepšie ako vedia. Šíria riešenia, dobré príklady úspešných riešení, utlmujú paniku a umocňujú rozvahu,” konštatoval Branislav Tréger. Podľa jeho slov: „Všetci veľmi dobre vieme, že ochrana zdravia, individuálna zodpovednosť a účinná prevencia sú v tomto momente kľúčové. Ďakujem preto samosprávam, ktoré začali prijímať veľmi dôležité opatrenia z hľadiska prevencie, regulácie pohybu ľudí, vidíme ako sme sa spojili pre šitie rúšok, distribúciu potravín, jedla, liekov a máme mnoho ďalších príkladov, o ktorých sami dobre viete.”

Ponuka na informačnú súčinnosť

Združenie miest a obcí Slovenska však vníma túto situáciu aj z hľadiska ďalšieho vývoja. Veľmi často si kladieme otázku: Čo sa môže diať? My sme minulý týždeň poskytli informačnú súčinnosť ministerstvám, sociálnej poisťovni, hlavnému hygienikovi aj ústrednému krízovému štábu, každý deň posielame samosprávam balík dôležitých informácií a z územia tlmočíme požiadavky na ďalšie usmernenia a odporúčania.

Komunikácia s vládou

ZMOS si uvedomuje, že s koronavírusom prichádza aj ekonomická kríza a vstupujeme do neľahkého obdobia. Preto po ustanovení novej vlády požiadame príslušné ministerstvá o súčinnosť a spoluprácu na tom, ako prekonať prichádzajúce obdobie, ako stabilizovať verejné financie a pritom zabezpečiť plne funkčnú samosprávu.

Nevyhnutné novely zákonov

Združenie miest a obcí Slovenska v tejto súvislosti bude žiadať rýchle poslanecké novely zákonov, ktoré sa vzhľadom na situáciu ukazujú ako nesmierne dôležité pre ďalší vývoj.

Ide o zákon o obecnom zriadení, aby poslanci miestnych zastupiteľstiev mohli hlasovať per rollam, lebo keď prestanú fungovať zastupiteľstvá začnú sa znásobovať ďalšie problémy. Ďalší zákon, v ktorom potrebujeme rýchlo zmenu sa týka povinných škôlok. Je jasné, že zabezpečenie povinných škôlok od 1. januára 2021 bude nereálne. V súvislosti s komunálnymi odpadmi budeme žiadať oddialenie účinnosti tých ustanovení, ktoré majú platiť od nového roka, lebo ani tie nebude možné naplniť.

Rada ekonomických expertov

Združenie miest a obcí Slovenska zriaďuje Radu ekonomických expertov, aby sme vláde a sociálnym partnerom ponúkali východiská, ktoré budú minimalizovať tvrdé ekonomické dopady na samosprávy, podporia udržateľnosť pracovných miest, verejné investície a získavanie eurofondov pre udržanie ekonomického cyklu v regiónoch.

Združenie miest a obcí Slovenska bude v tomto náročnom období mimoriadne aktívne, vecné a konštruktívne. Budeme ponúkať opatrenia, ktorých dopady vopred poznáme, budeme navrhovať to, čo je potrebné a nevyhnutné.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
18.03.2020
Informácie pre obce s prítomnosťou marginalizovaných komunít
Minulý týždeň sme v spolupráci s odborníkmi a neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú rómskym komunitám, pripravili analýzu situácie a návrhy riešení, zameraných na obmedzenie šírenia sa koronavírusu v marginalizovaných komunitách (MRK).
viac
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
23.10.2020
Operatívna informácia k rokovaniam zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska sa intenzívne venuje usmerňovaniu a konzultáciám pre samosprávy vo vzťahu k organizovaniu a priebehu rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto náročnom období.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %