Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.07.2021 09:35

Baťovianska záhrada už slúži verejnosti


Unikátny a pôvodne zanedbaný priestor sa zmenil na záhradu. Snímka zdroj: (tasr).


Baťoviansku záhradu na Škultétyho ulici v Partizánskom predstavili verejnosti. Unikátny a pôvodne zanedbaný priestor sa zmenil na záhradu, ktorá ponúkne okrem oddychu i vzdelávacie aktivity. Viaceré jej prvky odkazujú na Tomáša Baťu.


S premenou pôvodne zanedbaného priestoru v mestskej časti Centrum-Baťovany prišla dvojica občianskych združení (o.z.). „V centre sa nachádza priestor s rozlohou viac ako 25 árov, ktorý kedysi a úplne od začiatku, keď spoločnosť Baťa vybudovala toto mesto, slúžil ako detské ihrisko a oddychová plocha. Výnimkou bola doba pred 20 rokmi, keď bol priestor uzatvorený a nevyužívaný,” načrtla Miriam Miková z o. z. Skrášľovací spolok Partizánske.

Združenia chceli priestor podľa nej premeniť v prvom rade na environmentálne vzdelávacie centrum. Chcú však, aby slúžil obyvateľom aj na aktívny i pasívny oddych, relaxáciu, chcú, aby tam chodili rodiny, jednotlivci, rôzne vekové kategórie. „Podľa Tomáša Baťu má osem hodín človek spať, osem pracovať a osem venovať svojmu rozvoju, preto tento priestor môže slúžiť aj na vlastný rozvoj. Sme otvorení novým myšlienkam a názorom od obyvateľov, čo by si tu vedeli ešte predstaviť,” priblížila.

Záhrada je rozdelená na viacero zón, skladá sa zo vstupnej časti s triedením odpadu a informáciami, okrasnej časti, piknikovej plochy Tomáša Baťu, pumptracku, vrchu radosti na hry detí, ako i vzdelávacej časti s učebňou, pocitovým chodníkom a v budúcnosti i lúkami.

Priestor bude slúžiť i na viaceré aktivity. „Chceme sa zamerať na deti predškolského veku, škôlkarského a školského veku, ale i na staršiu generáciu. Plánujeme tu vytvoriť zóny, kde si deti nájdu to svoje a spoznajú prírodu prirodzene,” ozrejmila Antónia Gábrišová z o.z. GaBa.

Baťoviansku záhradu vybudovali združenia najmä z grantov a darov, pomáhali i viacerí dobrovoľníci. Doteraz tam preinvestovali približne 38 000 eur, čo je menej ako polovica plánovaných nákladov. Od augusta tam začne fungovať herňa s Montessori prvkami, 5. septembra sa tam uskutoční rodinno-priateľský piknik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2021
O projekt Zelenej obnovy rodinných domov je záujem
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia žiadajú verejnosť, aby vyčkala na oficiálny začiatok výzvy. Prihlasovať sa skôr, než je zverejnená výzva, nie je potrebné.
viac
26.01.2021
Krajská knižnica bude od 27. januára otvorená pre verejnosť
Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene bude od 27. januára pre verejnosť otvorená v obmedzenom režime. Čitateľov a návštevníkov o tom informuje jej oficiálna webstránka. Mimo prevádzky bola pre šírenie nového koronavírusu.
viac
21.05.2021
Vnútroblok na Luhoch zrekonštruujú za viac ako 270 000 eur
Samospráva Partizánskeho zabezpečí revitalizáciu vnútrobloku na sídlisku Luhy. Investičná akcia za viac ako 270 000 eur počíta s obnovou drevín, stavebnými úpravami komunikačnej siete, prvkami urbanistického dizajnu, ako i výmenou vonkajšieho osvetlenia.
viac
27.07.2021
Rybník v Devínskej N. Vsi by sa mohol opäť využívať koncom leta
Viacúčelová vodná nádrž "Mláka" na Mlynskej ulici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi by sa mohla začať využívať koncom leta. Také sú odhady mestskej časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %