Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.07.2019 09:25

Barokový mostík v Stupave v rekonštrukcii


Barokový mostík do kaštieľa, ktorý sa rekonštruuje


Bratislavský samosprávny kraj revitalizuje park stupavského kaštieľa, kde sídli župný Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov. Park z 18. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou, má prírodno-krajinársky ráz a tvorí celok s okolitými lesmi.


Jeho súčasťou je jazierko za kaštieľom a barokový mostík do kaštieľa, ktorý sa aktuálne rekonštruuje. Ide o krásny objekt, ktorý si zaslúži zvýšenú pozornosť. Park denne navštevuje množstvo ľudí, medzi ktorými sú najčastejšie okrem seniorov mladé rodiny s deťmi a využívajú ho na oddych či aktívny pohyb. Zveľadenie tohto priestoru je všeobecne prospešné pre širokú verejnosť,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

V prvej fáze rekonštrukcie barokového mostu, ktorý tvorí priame spojenie kaštieľa z ulice, sa demontovali prvky podliehajúce reštaurátorským prácam ako zábradlie, súsošia a kamenné prvky. Ich obnova bola zrealizovaná bez definitívnej povrchovej úpravy, ktorá sa prvkom dodá až v poslednej fáze obnovy pred konečným osadením na pôvodné miesto na moste. Rozobratím konštrukcie sa ukázalo v akom stave sa stavba a jej poškodenia nachádzajú. V spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom, projektantami a so statikmi sa aktualizovali postupy prác nutné k zachovaniu tohto jedinečného dedičstva a zvolili sa vhodné postupy obnovy mosta. Počas rekonštrukcie sa využívajú tradičné spôsoby výroby, tradičné stavebné techniky a v závere sa zvolí čo najjemnejšie výsledné. K dosiahnutiu čo najpresnejšej autenticity, zvolili projektanti pôvodné technologické spracovanie konštrukcie mosta, pričom do úvahy vzali aj geometrické nezrovnalosti jeho jednotlivých častí. V najbližšej dobe je naplánované samotné murovanie klenieb mosta a montáž ramenátov. Ukončenie rekonštrukcie je plánované na prvý štvrťrok 2020. Celkové náklady na rok 2019 predstavujú 726 895 eur a sú hradené z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja.

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
03.10.2022
Obnovu strechy kaštieľa Radvanských by mali ukončiť do konca roka
Stavebné práce súvisiace s obnovou strechy národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici sa pomaly blížia do finále.
viac
27.05.2023
Festival nového cirkusu v Stupave zabaví rodiny s deťmi aj dospelých
Viac ako 60 predstavení, dávku smiechu a akrobacie prinesie počas troch dní festival Cirkul'art, ktorý sa v piatok začína v Stupave. Posledný májový víkend spestrí kaštieľsky park mesta, ktorý sa zmení na pestrú cirkusovú záhradu s divadlom, novým cirkusom a živým súčasným umením.
viac
26.09.2023
BSK chce zrevitalizovať park v Stupave, aj s dôrazom na zmenu klímy
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje revitalizáciu parku v meste Stupava v okrese Malacky z 18. storočia. Vyplýva to z ideového zámeru pre projekt Parksfit4future, ktorý v piatok schválili krajskí poslanci. Rozpočet projektu je 2,7 milióna eur, kraj sa chce zapojiť do výzvy na eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %