Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
25.07.2024 03:05

Automatický externý defibrilátor získalo 14 obcí v kraji


Ilustračný obrázok (TASR)


Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v zabezpečovaní automatických externých defibrilátorov. Na viditeľnom a dostupnom mieste je už aj v obciach Slanská Huta, Herľany, Rejdová, Dlhá Ves, Zatín, Sliepkovce, Beniakovce, Krčava, Vojkovce, Poráč, Iliašovce, Smolník, Veľké Revištia a Veľké Slemence.


Na distribúcii prenosných prístrojov na poskytovanie prvej pomoci sa podieľal Dobrovoľný zbor civilnej ochrany (DZCO) KSK. Defibrilátory si prevzali zástupcovia obcí.  Informoval o tom v stredu Úrad KSK.       

V prípade, že srdce nie je schopné prečerpávať krv do obehu a krvný obeh zlyháva, je potrebné na základe jednoduchých inštrukcií použiť defibrilátor. Mapa so všetkými dostupnými AED defibrilátormi na území Slovenska je s informáciami o podaní prvej pomoci zverejnená na webstránke Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR 155.sk.         

Každý defibrilátor je vybavený samolepiacimi elektródami, ktoré monitorujú srdcový rytmus. Prístroj zmonitoruje elektrickú aktivitu srdca a následne vyhodnotí, či je nevyhnutný aj elektrický výboj. V prípade, že to tak je, spolu s resuscitáciou môže aj laická verejnosť jednoducho obnoviť činnosť srdca.         

KSK ďalej informoval, že v spolupráci s DZCO odovzdal aj finančný príspevok trom neziskovým organizáciám. Na činnosť, ktorá zahŕňa prevenciu pred vznikom rôznych nežiaducich, aj život ohrozujúcich udalostí, prispel sumou 5000 eur Kynologickému záchrannému zboru SR, Záchrannej službe východ a Dobrovoľníckemu centru Košického kraja.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Škody po povodniach v Košickom kraji prekročili dva milióny eur
Výdatné októbrové dažde a povodne spôsobili škody na viacerých cestách v majetku Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
10.09.2021
Prešovský kraj v rámci Európskeho týždňa mobility podporí ekologickú dopravu
Prešovský samosprávny kraj sa aj tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility. Aktivity, ktoré pripravuje, majú motivovať jednotlivcov, aby cestovali ekologickejšie a vymenili auto za bicykel, vlaky, autobusy alebo aj chôdzu.
viac
08.08.2023
Povinnosť obce, ktorá má viac ako 500 obyvateľov, zabezpečiť defibrilátor
Súčasný „voľný štýl“ v parlamente prináša rôzne nečakané, nesystematické a neprehľadné návrhy. Jedným z nich je aj novozavádzaná povinnosť obcí zabezpečiť na svojom území defibrilátory.
viac
03.07.2024
Mesto Nitra nakúpi 17 nových automatických externých defibrilátorov
Na verejne prístupných miestach v Nitre pribudne 17 nových automatických externých defibrilátorov. Ako informovala radnica, ich nákup a inštalácia si vyžiadajú sumu 51-tis. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %