Nedeľa 07.07.2024
Dnes má meniny 
Oliver
°C
03.07.2024 09:10

Mesto Nitra nakúpi 17 nových automatických externých defibrilátorov


Ilustračná snímka, zdroj Nitra-zoznam


Na verejne prístupných miestach v Nitre pribudne 17 nových automatických externých defibrilátorov. Ako informovala radnica, ich nákup a inštalácia si vyžiadajú sumu 51-tis. eur.


Prednosta mestského úradu Martin Horák pripomenul, že povinnosť zabezpečiť defibrilátory vyplýva mestu zo zákona o obecnom zriadení. Podľa platnej novelizácie musí každá obec, ktorá má viac ako 500 obyvateľov, zabezpečiť jeden funkčný automatický externý defibrilátor, a na každých ďalších 5000 obyvateľov musia zabezpečiť ďalší. "Pre Nitru so 75.587 obyvateľmi je potrebné zabezpečiť 16 prístrojov," uviedol Horák.         

Mesto sa napokon rozhodlo zakúpiť 17 defibrilátorov. "Cieľom je, aby bol v každej zo siedmich mestských častí minimálne jeden. Vo väčších mestských častiach budú nainštalované dva prístroje," oznámil magistrát.

Ako doplnil, defibrilátory musia byť rozmiestnené tak, aby boli na verejne prístupnom mieste k dispozícii 24 hodín a sedem dní v týždni. "Určenie presného umiestnenia prístrojov bude súčasťou predprojektovej prípravy. Podkladom bude mapa objektov, ktoré sú vo vlastníctve mesta a spĺňajú stanovené podmienky," vysvetlil mestský úrad. Podľa radnice sa aktuálne na území Nitry nachádza 39 defibrilátorov. Ďalších 27 je umiestnených v Priemyselnom parku Sever.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2022
Na budove mestského úradu je nainštalovaný nový externý defibrilátor
Na mestskom úrade vo Vrábľoch bol umiestnený prvý verejný automatický externý defibrilátor. V prípade potreby bude prístupný každému, kto bude poskytovať prvú pomoc.
viac
08.08.2023
Povinnosť obce, ktorá má viac ako 500 obyvateľov, zabezpečiť defibrilátor
Súčasný „voľný štýl“ v parlamente prináša rôzne nečakané, nesystematické a neprehľadné návrhy. Jedným z nich je aj novozavádzaná povinnosť obcí zabezpečiť na svojom území defibrilátory.
viac
27.09.2023
ZMOS kritizuje povinnosť zabezpečiť externý defibrilátor v obciach
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) kritizuje povinnosť zabezpečiť aspoň jeden funkčný automatický externý defibrilátor (AED) v obciach nad 500 obyvateľov. Od septembra ju priniesla zmena v zákone o obecnom zriadení.
viac
10.10.2023
Banskobystrický kraj nakúpil defibrilátory, pribudli v kultúrnych inštitúciách
V divadlách, múzeách, osvetách či knižniciach v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa po novom nachádzajú prístroje, ktoré zachraňujú životy. Župa zabezpečila automatické externé defibrilátory (AED) v 28 budovách kultúrnych inštitúcií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.19 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %