Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
22.06.2016 05:17

12. ročník Festivalu frankovky sa uskutoční už tento víkend


Hlavné mesto chce týmto sviatkom posilňovať historické povedomie Bratislavčanov a úctu k vlastným tradíciám, rozvíjať spolupatričnosť Bratislavy s malokarpatským vinárskym regiónom a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva.


Festival frankovky je jedným z podujatí bratislavskej samosprávy, ktorým sa snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície tohto regiónu. Uskutoční sa v dňoch 24. - 26. júna 2016 na Primaciálnom námestí v Bratislave.


Na 12. ročníku Festivalu frankovky budú mať Bratislavčania a návštevníci mesta jedinečnú možnosť degustovať typickú bratislavskú Frankovku modrú od viacerých renomovaných bratislavských vinárov. Frankovku budú prezentovať vinári najmä z Rače: Dušan Žitný, Miloš Máťuš, Karol Križanovič, Rudolf Rakyta, Ivan Holík, Jozef Ščibrány, Ľubica Lednárová, Karol Švec, František Krajčirovič, Róbert Witkovský, Juraj Vladár, Michal Kollár, ako aj vinári z Vajnôr - PD Vajnory alebo Augustín Mrázik z Devína.

Podujatie sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Iva Nesrovnala. Ako sám hovorí: "Ako primátor mesta s bohatou vinohradníckou tradíciou si uvedomujem, že je nesmierne dôležité posilňovať ochranu bratislavských vinohradov ako identitotvorného prvku Bratislavy. Takáto forma podpory našich bratislavských vinárov k tomuto kroku tiež smeruje."

Okrem samotnej frankovky, ktorú si bude možné u jednotlivých vinárov aj zakúpiť, nebudú chýbať ani tradičné pochutiny k vínu – syry, pagáče či štrúdle, tak typické pre náš región. Po zapožičaní skleneného pohára za zálohu budú môcť návštevníci degustovať od jednotlivých vinárov Frankovku modrú v rôznych variantoch ročníkov a prívlastkov, a to červenú aj ružovú.

Neodmysliteľnou súčasťou júnových podujatí v Bratislave sú už tradične Korunovačné slávnosti – podujatie, ktoré si každoročne nenechajú ujsť stovky návštevníkov. Preto je Festival frankovky aj v tomto roku súčasťou Korunovačných slávností. Frankovka modrá z Rače bola totiž obľúbeným nápojom Márie Terézie, ktorá ju v 18. storočí povýšila medzi ušľachtilé vína vhodné na cisársky stôl.

Festival frankovky bude predchádzať samotnej korunovácii – slávnostne ho otvorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal už v piatok 24. júna o 17. hod. na Primaciálnom námestí v Bratislave. Spojenie Korunovačných slávností s Festivalom frankovky je tak obohatením tohto veľkolepého podujatia. Počas korunovácií sa totiž v minulosti bratislavské fontány plnili kvalitným vínom.

Cieľom organizátorov je podporiť bratislavských vinárov a viac prezentovať vinárske a vinohradnícke tradície v malokarpatskom regióne v rámci Korunovačných slávností. Chcú dostať do povedomia verejnosti nielen to, že bratislavské vína sú vynikajúce, ale tiež, že Frankovka modrá má výrazné zdravotné účinky. Vedel to už slávny slovenský polyhistor a vedec Matej Bel, ktorý v roku 1720 napísal: „… toto víno patrí medzi najlahodnejšie lahôdky a pije sa s nádejou na uzdravenie…“.

Autor: (mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Obľúbené Svätomartinské dni v Bratislave sa blížia
Svätomartinské dni, ktoré organizuje hlavné mesto začiatkom novembra 2016 pod záštitou primátora Iva Nesrovnala, už po deviatykrát oživia tradíciu svätomartinských osláv v hlavnom meste.
viac
09.11.2016
Na Cyklomoste slobody vyrastie železná opona
Súčasťou šiesteho ročníka Festivalu slobody bude aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý spoluorganizuje Bratislavský samosprávny kraj. Na Cyklomoste slobody tak od 18. do 20. novembra bude musieť každý spomaliť a okúsiť tak atmosféru totality.
viac
15.09.2017
Sezóna hodov a vinobraní je v plnom prúde!
Tento víkend vás do ulíc vytiahnu podujatia ako Týžden dobrovoľnictva, Fitfest, Račianske vinobranie, Vajnorské hody, Krúžkovanie Ružinova 2017, Vegánske hody 2017, Modranské vinobranie 2017 a Beh Pezinkom.
viac
24.06.2019
Korunovačné slávnosti priblížili panovníčku Máriu Ludoviku
Organizátor slávností - občianske združenie Korunovačná Bratislava pripravil aj 17. ročník tohto podujatia ako verejné zhromaždenie. Chcelo tým vyjadriť svoj nesúhlas s vedením hlavného mesta SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %