Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.11.2016 04:40

Obľúbené Svätomartinské dni v Bratislave sa blížia


Snímka zdroj: (tasr).


Svätomartinské dni, ktoré organizuje hlavné mesto začiatkom novembra 2016 pod záštitou primátora Iva Nesrovnala, už po deviatykrát oživia tradíciu svätomartinských osláv v hlavnom meste.


Ako aj v predchádzajúcich rokoch, tak aj tento rok budú oslavou výsledkov úsilia bratislavských vinárov. Hlavné mesto chce týmto sviatkom posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva.

Dni osláv bratislavského mladého vína sa začnú vo štvrtok 10. novembra a potrvajú do soboty 12. novembra na Primaciálnom námestí. Záujemcovia a milovníci vína si tu nájdu to najlepšie z tohtoročnej ponuky bratislavských vín. „Oslavy mladého vína sú obľúbenými oslavami nielen vinárov, ale aj všetkých Bratislavčanov, ktorí majú radi víno. Ja osobne sa už veľmi teším a všetkých srdečne pozývam na Primaciálne námestie. Vôbec nepochybujem o tom, že aj tento ročník bude plný kvalitného a výborného vína,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

V piatok 11. novembra sa bude o 15. hodine konať požehnanie mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci, kde primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spolu s bratislavským arcibiskupom Stanislavom Zvolenským požehnajú mladému vínu z tohtoročnej úrody. Aj tento rok sa budú navyše v dňoch od 11. – 13. novembra konať tradičné Svätomartinské bohoslužby v Katedrále sv. Martina a chýbať nebudú ani obľúbené svätomartinské lampiónové sprievody, ktoré budú v piatok 11. novembra v areáli Bratislavského hradu a v sobotu 12. novembra na Rudnayovom námestí.

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3000 rokov do minulosti a dlhé storočia predstavoval ďaleko najvýznamnejší vinohradnícky región Slovenska.  Bratislavskí vinári sa tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie, veď v 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska.

Program

SVIATOK BRATISLAVSKÉHO MLADÉHO VÍNA

štvrtok - sobota, 10. – 12. novembra 2016, Primaciálne námestie

Od 12. do 22. hodiny ochutnávka mladých vín od bratislavských vinárov z Račianskeho vinohradníckeho spolku,  Nového Mesta, Vajnor ako aj vinárov z Devína , ktorí budú ponúkať aj tradičný a obľúbený „ríbezlák“.

V piatok 11. novembra od 15. hodiny požehnanie mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci a prezentácia mestského vína a kultúrny program na Primaciálnom námestí.

SVÄTOMARTINSKÉ BOHOSLUŽBY

v dňoch 11. - 13. novembra 2016, v Katedrále sv. Martina v Bratislave

piatok 11. novembra o 17. hod. svätá omša na sviatok sv. Martina

sobota 12. novembra o 17. hod. svätá omša

nedeľa 13. novembra o 10:30 hod. slávnostná svätá omša, o 15. hod. koncert katedrálneho zboru

SVÄTOMARTINSKÉ LAMPIÓNOVÉ SPRIEVODY

V piatok 11. novembra 2016 sa po dvanásty raz uskutoční lampiónový sprievod v areáli Bratislavského hradu, organizovaný Nemeckou školou Bratislava. V Nemecku je tradíciou oslavovať tento deň s deťmi, ich rodičmi a učiteľmi piesňami a lampiónovým sprievodom. Deti si nesú vlastnoručne vytvorené lampióny, spievajú piesne a kráčajú za Svätým Martinom na koni. Na mieste, kde najlepšie vidieť Dóm sv. Martina, celý sprievod zastane a zahrá sa scéna zo života Sv. Martina: ako sa Sv. Martin podelí o svoj kabát s mrznúcim žobrákom. Deti a dospelí zaspievajú pieseň Sv. Martina a nocou idú naspäť ku škole, kde sa môžu posilniť čajom, teplým punčom a inými dobrotami. Deti si rozdelia vlastnoručne upečené pečivo – Martinské „husi“ na pamiatku láskavosti Sv. Martina. Všetkých srdečne pozývame pridať sa spolu s Vašimi deťmi k sprievodu. Začiatok je naplánovaný na 17. hodinu pri hlavnom vchode na Bratislavský hrad. Viac informácií nájdete na: http://deutscheschule.sk/

V sobotu, 12. novembra 2016 – ERko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí pozýva na Svätomartinské stretnutie, ktoré začne o 17. hodine sv. omšou pre deti v Dóme sv. Martina. Po nej o 18. hodine bude scénka na Rudanyovom námestí Martin Tours a žobrák. O 18:30 hod. pôjde lampiónový sprievod z Rudnayovho námestia cez Staré Mesto do Zichyho paláca, kde bude pre deti pripravený ďalší program. Obetným darom sú tento rok sladkosti pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Z histórie sviatku:

Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy, sa oddávna v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony. V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bannzeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný. Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko.

Vo viacerých európskych vinohradníckych regiónoch sa od 16. storočia konajú slávnosti vítania a požehnania nového vína. Asi najznámejšie je francúzske mesto Beaujol, kde sa od 18. storočia každoročne na tretí novembrový štvrtok, označený ako deň Svetového sviatku vína, konajú slávnosti vítania nového vína. V Prešporku sa konali takéto slávnosti každoročne po sviatku svätého Martina, keď chodieval richtár s radnými pánmi a vzácnymi hosťami ochutnávať mestské víno do Apoštolskej pivnice v Zelenom dome.

 

 

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
12. ročník Festivalu frankovky sa uskutoční už tento víkend
Festival frankovky je jedným z podujatí bratislavskej samosprávy, ktorým sa snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície tohto regiónu. Uskutoční sa v dňoch 24. - 26. júna 2016 na Primaciálnom námestí v Bratislave.
viac
08.11.2017
V piatok začnú v Bratislave obľúbené Svätomartinské dni
Svätomartinské dni, ktoré spájajú staromestské Martinské hody so Sviatkom mladého vína, sa budú konať od piatka 10. novembra do nedele 12. novembra na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci. Súčasťou trojdňového programu bude aj viacero aktivít a predstavení pre deti.
viac
26.01.2018
Ružinov v sobotu rozvoňajú zabíjačkové špeciality
Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov pripravili pre všetkých milovníkov mäsa tradičné Ružinovské zabíjačkové slávnosti. V sobotu 27. januára od 9.30 v Parku Andreja Hlinku opäť ožijú zvyky, ktoré budú pripomínať tradície výroby zabíjačkových pochúťok.
viac
10.11.2023
Vo Vajnoroch bude Svätomartinské požehnanie mladého vína
V bratislavských Vajnoroch požehnajú v nedeľu (12. 11.) mladé víno. Podujatie organizuje Vajnorský vinohradnícky spolok v spolupráci s mestskou časťou a farnosťou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %