Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.03.2024 03:55

Vodohospodárske múzeum v Komárne predstavuje históriu povodia Dunaja


Ilustračná snímka Teraz.sk


Záujemcovia o históriu vodohospodárskych diel mali v piatok počas Svetového dňa vody možnosť navštíviť Vodohospodárske múzeum v Komárne. Múzeum je umiestnené v bývalej zámočníckej a kováčskej dielni na Alžbetinom ostrove a funguje zhruba štyri roky.


Uviedol to pracovník Slovenského vodohospodárskeho podniku Alojz Frühauf. V priestoroch múzea sú umiestnené staršie artefakty, pol storočia staré dokumenty či pečiatky, ale aj motocykel z 50. rokov minulého storočia, na ktorom vykonávali strážcovia obhliadky vodných tokov. K zaujímavým exemplárom patrí potápačské rúcho z minulého storočia a prístroj, ktorý zabezpečoval potápačovi prívod vzduchu.         

Súčasťou múzea je bohatá fotodokumentácia, ktorá zachytáva povodie Dunaja z roku 1965, ale aj prietrž hrádze, počas ktorej bolo z okolia vysťahovaných vyše 53.600 ľudí. Návštevníci môžu v múzeu vidieť aj podobizeň grófa Enea Lanfranconiho, ktorý ako prvý vypracoval projekt regulácie Dunaja, aby ochránil Bratislavu pred povodňami.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2017
V Komárne obnovili radničnú vežu
Počas jesenného obdobia dostala radničná veža - príbytok komárňanského husára - nový zovňajšok. Oprava bola potrebná už aj z toho hľadiska, že situácia naokolo bola životu nebezpečná, nakoľko opadávala omietka. 
viac
27.03.2018
Návštevníci múzea môžu spoznávať históriu Domaše
Návštevníci hanušovského múzea môžu od utorka spoznávať prírodu Domaše, históriu zaniknutých obcí i výstavby tohto vodného diela, ale aj jeho súčasnosť. Tím pracovníkov pre nich pripravil výstavu pri príležitosti 50. výročia vzniku tejto nádrže, ktorú si verejnosť pripomenula vlani.
viac
30.04.2022
Múzeum studenej vojny v kryte civilnej ochrany privítalo prvých hostí
Múzeum studenej vojny, ktoré vzniklo vo vyradenom kryte civilnej ochrany v Dome Matice slovenskej v Komárne, privítalo v piatok prvých návštevníkov.
viac
08.02.2024
Zemplínske múzeum približuje históriu regiónu cez novú archeologickú expozíciu
Zemplínske múzeum v Michalovciach otvorilo novú archeologickú expozíciu, ktorá ponúka pohľad na históriu regiónu. Riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková uviedla, že projekt pripravovali od jari 2023 a bol súčasťou regionálneho operačného programu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %