Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
08.02.2024 08:55

Zemplínske múzeum približuje históriu regiónu cez novú archeologickú expozíciu


Snímka zdroj: TASR


Zemplínske múzeum v Michalovciach otvorilo novú archeologickú expozíciu, ktorá ponúka pohľad na históriu regiónu. Riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková uviedla, že projekt pripravovali od jari 2023 a bol súčasťou regionálneho operačného programu.


Expozícia predstavuje širokú škálu exponátov, vrátane zlatých predmetov a nerozlúšteného nápisu z Michalovskej rotundy.         

Múzejná pedagogička Mária Fuchsová poznamenala, že expozícia je usporiadaná chronologicky, začínajúc od staršej doby kamennej. Medzi významné artefakty patria pozostatky mamuta srstnatého a jeden z prvých pracovných nástrojov. "Veľmi významný nález predstavujú zlaté závesky z Veľkých Raškoviec. Jedná sa o najstarší doklad o nájdení zlata na Slovensku," uviedla Fuchsová. Dodala, že na popolnici z tej istej lokality je najstaršie vyobrazenie dvojkolesového voza so záprahom v strednej Európe.         

Posledná časť expozície je venovaná stredovekým artefaktom, vrátane objavov z Michalovskej rotundy z 11. storočia. "Nápis na kameni nájdenom v rotunde zostáva do dnešných dní záhadou," doplnila Fuchsová. Ďalšie nálezy pochádzajú z nedávnych archeologických výskumov v lokalitách Senderovo a z obce Vinné.         

Riaditeľka Rovňáková zdôraznila, že expozícia zahrňuje interaktívne prvky a je navrhnutá tak, aby nadväzovala na predchádzajúce výstavy známe návštevníkom múzea. "Realizácia projektu zahŕňala výber dodávateľskej firmy, konzultácie a prípravu exponátov, pričom finálne práce boli ukončené v októbri," uzavrela Rovňáková. Archeologická expozícia je stálym prírastkom do ponuky Zemplínskeho múzea.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Nové múzeum približuje dejiny obce Divín, jej hradu i okolitého regiónu
Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa.
viac
15.01.2018
Einstein na Liptove
Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %