Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
04.05.2024 08:00

Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu


Ilustračný výrez plagátu


Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.


 Oslavy sviatku sv. Floriána, patróna hasičov, budú tento rok spojené s okrúhlym 100. výročím vzniku dnešnej Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Prešov, ktorá vznikla 5. mája 1924.

Podujatie sa začne 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove, kde bude vystavená historická i súčasná hasičská technika. Plánovaná je aj spanilá jazda mestom Prešov.

Slávnosť vyvrcholí o 15.00 hod. slávnostnou sv. omšou v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove pri príležitosti sviatku sv. Floriána, ktorú bude celebrovať Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup-metropolita. Zúčastní sa jej aj vladyka Jonáš Maxim, prešovský arcibiskup - metropolita a Marek Cingeľ, tajomník biskupa Východného dištriktu ECAV na Slovensku. Na tejto svätej omši bude požehnaná aj slávnostná zástava Územnej organizácie DPO Prešov. 

Súčasťou podujatia bude aj výstava v Krajskom múzeu v Prešove, ukážky práce hasičov, ako aj oceňovanie dobrovoľných i štátnych hasičov. Pripravený je aj pestrý program pre deti a nafukovacie atrakcie. 

Organizátorom podujatia je Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany Prešov v spolupráci s Krajským aj Okresným riaditeľstvom HaZZ Prešov, Krajským múzeom v Prešove a mestom Prešov. Podujatie sa uskutoční pod záštitou primátora mesta Prešov Ing. Františka Oľhu.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2017
V Prešove prebieha Festival dobrej chuti a vína 2017
Trojdňový Festival dobrej chuti a vína začne na prešovskej pešej zóne 7. septembra. Zaznamená aj rekordy.
viac
26.10.2017
Spoznaj svoj kraj
V nedeľu 5. 11. sa uskutoční v poradí druhé podujatie celoslovenského projektu Spoznaj svoj kraj, zameraného na prezentáciu folklóru, kultúry a tradícií svojho kraja.
viac
24.04.2018
Poslanci budú rozhodovať o názvoch nových ulíc a ľadohodinách pre kluby
Prešovskí mestskí poslanci budú v stredu (25 .4.) rozhodovať na rokovaní zastupiteľstva o úprave všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta, ktoré sa týka dotácií na ľadohodiny pre športové kluby.
viac
23.02.2021
Prešovská univerzita spúšťa výučbu včelárstva, zriadi aj včelnice
Prešovská univerzita (PU) v Prešove zaradila do vzdelávacieho programu v letnom semestri nový predmet včelárstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %