Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.01.2018 03:42

Einstein na Liptove


V Múzeu Janka Kráľa ožijú postavy spojené s históriou centra Liptova - Mikuláš, Jánošík, najslávnejší uhorský primáš Jožko Piťo, ale aj Albert Einstein.


Od 17. januára do 21. marca bude každú stredu večer lákať turistov do centra Liptovského Mikuláša zaujímavý program a pestrá gastronomická ponuka.


Hlavný program bude v historickom centre, priamo v Múzeu Janka Kráľa, kde ožijú postavy spojené s históriou centra Liptova - Mikuláš, Jánošík, najslávnejší uhorský primáš Jožko Piťo a pre mnohých prekvapivo aj Albert Einstein. Vybrané gastronomické prevádzky v centre budú mať otvorené až do polnoci. Keďže v zime je najviac turistov v Demänovskej doline, tak odtiaľ bude premávať aj bezplatný večerný CITY BUS. Ponuku centra mesta však môžu využiť všetci dovolenkári a návštevníci regiónu.

Mikuláš bude každú stredu večer baviť. Na pomoc si zoberie aj známe postavy späté s históriou Liptovského Mikuláša. „V zime to žije nielen v hlavných centrách turizmu, ale aj v Liptovskom Mikuláši. Našim cieľom je ukázať návštevníkom Liptova, že je dôvod na to, aby navštívili centrum mesta. Vyskúšajú nielen našu tradičnú gastronómiu, ale atraktívnym spôsobom sa dozvedia aj niečo z našej bohatej histórie. Zároveň sa k nám z Demänovskej doliny zvezú pohodlne a bezplatne CITY BUSOM a po príjemnom večeri samozrejme aj späť," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Bezplatný CITY BUS vyráža z Jasnej o 19. hodine z centrálneho parkoviska a potom postupne prechádza celou dolinou cez Demänovú až do Liptovského Mikuláša, kde má konečnú zastávku v blízkosti historického centra pri tunajšom Dome kultúry. Spolu s dovolenkármi je už v autobuse aj sprievodkyňa z Informačného centra v Liptovskom Mikuláši, ktorá všetkým povie niečo o meste aj ponuke gastro prevádzok. Potom ich privedie až do historického centra, kde ich pod arkádami v Múzeu Janka Kráľa čaká sv. Mikuláš a začína zaujímavý program.

„Náš program je akousi krátkou ochutnávkou história mesta. Nechceme nudiť, práve naopak, chceme zabaviť, vzbudiť záujem a pokiaľ niekoho zaujíma viac z našej histórie, tak budeme radi, keď nás navštívi opäť a pozrie si niektorú z našich expozícií. Program „Nechajte sa zlákať“ bude prebiehať každú stredu od 17-teho januára do 21-vého marca a je vhodný aj pre rodiny s deťmi. Sprievodcom bude postava Svätého Mikuláša. Vybrali sme to najzaujímavejšie z našej histórie. Prebehne ukážka súdu so slávnym zbojníkom Jurajom Jánošíkom, na husliach zanôti náš krajan Jožko Piťo – najuznávanejší primáš v Uhorsku. Všetkých asi prekvapí Albert Einstein, ktorý bol žiakom nášho rodáka a zároveň svetovo uznávaného vedca Aurela Stodolu a každému radi prezradíme aj to, prečo je Liptovský Mikuláš kolískou slovenského tanga,” prezradil riaditeľ mestského múzea Jaroslav Hric. Po zhruba pol hodinovom animačnom programe pozvú návštevníkov mesta do jednotlivých prevádzok v centre, z ktorých niektoré majú v tento deň otvorené až do polnoci.

„Gastronómia centra mesta je pestrá. Snažili sme sa ponuku v jednotlivých prevádzkach vyskladať tak, aby bola pre turistov čo najrozmanitejšia. Môžu vyskúšať tradičné halušky a jedlá s bryndzou, Liptovské droby, grilované údené koleno či rebrá, liptovské syry, šúľance, ale aj výborné burgre či pizzu, ktoré tiež turisti vyhľadávajú. Už v múzeu vyskúšajú aj tradičný bylinný likér Demänovka, ktorý následne nájdu aj v niektorých prevádzkach v centre,“ ozrejmila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Autor: (rl)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
18.09.2017
Fest zemiakov na Liptove
Liptov je známy nielen bryndzou, ale aj zemiakmi. Podujatie Švábkafest bude v piatok 22. septembra v centre Liptovského Mikuláša venované práve im.
viac
20.12.2018
Do Jasnej bezplatne
Už od stredy 26. decembra 2018 začínajú na Liptove premávať bezplatné SKI & AQUA BUS-y. Lyžiarov budú voziť na zjazdovky do Jasnej z celej Demänovskej doliny. Zároveň spoja svahy Jasnej s Liptovským Mikulášom, Aquaparkom Tatralandia, Bešeňovou, s kúpeľmi na Lúčkach a tiež Liptovským Jánom.
viac
31.01.2022
Celoročná výstava pripomenie 90. výročie mikulášskeho hokeja
Mesto Liptovský Mikuláš pripravuje pri príležitosti 90. výročia mikulášskeho hokeja celoročnú výstavu prostredníctvom Múzea Janka Kráľa. Predstaví najvýznamnejšie medzníky, úspechy a osobnosti spojené s históriou hokeja v srdci Liptova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %