Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.05.2018 11:21

Vlastivedné múzeum približuje výstavou výrobu piva


Vlastivedné múzeum v Galante


Proces výroby piva priblíži výstava Od chmeľu k pivu vo Vlastivednom múzeu v Galante. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 8. septembra, sa uskutoční v sobotu o 17.30 h. Na vernisáži bude účinkovať Základná umelecká škola Josepha Haydna Galanta a country skupina OuKeY.


Výstava približuje nielen proces výroby piva, počnúc výberom a pestovaním surovín a končiac pri finálnom produkte, ale taktiež chce prostredníctvom výkladu a pripravených informačných panelov oboznámiť verejnosť so stručnou históriou piva a pivovarníctva, krčiem, hostincov, výčapov a ukázať úlohu piva v rôznych historických obdobiach.       

"Pivo totiž od nepamäti patrí medzi nápoje obľúbené širokými vrstvami obyvateľstva, pričom svoju popularitu si získalo vďaka dostupnosti základnej výrobnej suroviny, jednoduchosti prípravy či nízkej cene," uviedla Izabela Danterová z Vlastivedného múzea.       

Na výstave budú taktiež prezentované rozmanité zbierkové predmety pochádzajúce zo zbierkových fondov Tribečského múzea. Ide o predmety týkajúce sa pestovania a spracovania chmeľu, kameninové, keramické, sklenené i drevené krígle, súpravy na podávanie piva, menšie historické pivovarnícke stroje a nechýbajú ani zbierkové predmety súvisiace s bývalým „symbolom“ mesta Topoľčany – pivovarom Topvar.       

Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ktoré výstavu pripravilo, sa od 80. rokov 20. storočia špecializuje na výskum a dokumentáciu chmeliarstva, sladovníctva a pivovarníctva v celoslovenskom rozsahu, v jeho zbierkovom fonde sa nachádza viac ako 15.000 exponátov týkajúcich sa tejto témy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2017
V Považskej Bystrici sprístupnili výstavu "Hračky v minulosti"
V pondelok 6. 2. 2017 sprístupnilo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, výstavu "Hračky v minulosti".
viac
22.02.2018
Banícke múzeum pripravuje výstavu o výrobe piva
Sladovníctvo a pivovarníctvo predstaví výstava Od piva k pivu, ktorú pripravuje Banícke múzeum v Rožňave. Zapožičali si ju z Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstavu sprístupnia 15. marca a potrvá do konca apríla.
viac
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
24.08.2019
V múzeu si možno pozrieť hrady kráľa Mateja Korvína
Výstavu Hrady kráľa Mateja otvára vo štvrtok Vlastivedné múzeum v Galante, ktoré ju pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom - Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %