Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.02.2019 02:05

Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín


Na snímke hrad Lietava nad rovnomennou obcou pri Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová


Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.


Ako informovala Monika Roncová z Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, výstava sa zaoberá aktuálnym trendom záchrany hradných zrúcanín na Slovensku, počas ktorého sa popri reštaurovaní hradných ruín objavuje množstvo unikátnych archeologických nálezov. Okrem textov a fotografií si návštevníci môžu pozrieť aj autentické archeologické artefakty z hradov Blatnica, Sklabiňa, Lietava, Hričov, Bystrica a Lednica.       

„Zaujmú rôzne pracovné nástroje od čias praveku, nádoby, mince, fragmenty stredovekého staviteľstva, vystavené budú aj ľudské lebky. Trojrozmerné predmety budú doplnené modelom rekonštrukcie hradu Tematín a počítačovou vizualizáciou hradu Hričov. Pre organizované skupiny je pripravený lektorský výklad a náučná prezentácia o obnove hradných zrúcanín,“ uviedla Roncová.       

Výstavu, na ktorej sa spolupodieľajú aj Združenie hradu Bystrica, Združenie priateľov Hričovského hradu, Trenčianske múzeum Trenčín, Považské múzeum v Žiline a Slovenské národné múzeum v Martine otvoria vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici 13. februára, potrvá do 30. júna.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2018
Vlastivedné múzeum odbúrava bariéry pre osoby so zdravotným hendikepom
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK realizovalo v mesiacoch september a október 2018 projekt zameraný na podporu a rozvoj kultúrnych potrieb osôb so zdravotným postihnutím.
viac
11.03.2019
Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína
Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
01.02.2020
Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období
Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.
viac
22.02.2022
Vlastivedné múzeum predstavuje deväť národných parkov Slovenska
Informácie o prírodných a kultúrnych hodnotách deviatich národných parkov prináša výstava Národné parky Slovenska. Pripravilo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %