Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.02.2017 06:09

V Považskej Bystrici sprístupnili výstavu "Hračky v minulosti"


Snímka zdroj: (trencinregion.sk).


V pondelok 6. 2. 2017 sprístupnilo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, výstavu "Hračky v minulosti".


Výstava ponúka bohatú ukážku rôznych druhov hračiek  – od tradičných ľudových po tzv. socialistické. Z množstva exponátov možno spomenúť nasledovné kategórie: hrkálky, pískacie hračky, kocky a priestorové skladačky, spoločenské hry, knihy, leporelá, bábiky, autíčka, plyšové hračky, kuchynský riad, lekárničky, pokladníčky a ďalšie. Samostatný kútik je venovaný detským kočíkom, kde zaujme najmä kočiarik zo začiatku 20. storočia, ktorý múzeum zakúpilo od rodiny Bachratých z Považskej Bystrice. Od spomenutých majiteľov je aj prenosné bábkové divadlo skriňového typu, predstavujúce ďalší zaujímavý kúsok zo zbierkového fondu múzea.

Múzejná prezentácia starých hračiek dostane návštevníka do sveta detí, v ktorom hranie tvorí prirodzenú súčasť života. Tradičné hračky vyrábali pre deti najčastejšie rodičia, starí rodičia alebo súrodenci. Boli darom z lásky, zo snahy rozvíjať a vychovávať dieťa. Ľudové hračky boli preto veľmi originálne a unikátne, pričom vnútorná motivácia výrobcu dala hračke nesmiernu pridanú hodnotu. Inšpiráciou pre ľudových výrobcov bol každodenný život. A tak sa do malých rozmerov premietol svet „veľkých“ – vznikali imitácie nástrojov, náradia, kuchynského riadu, či nábytku.

Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici sprístupnilo výstavu "Hračky v minulosti" za prítomnosti 16 predškolákov z MŠ Železničná v Považskej Bystrici v sprievode troch pedagógov a zástupcov novinárskej obce. Deťom sa venoval talentovaný etnograf múzea Mgr. Juraj Jakubík, ktorý sa s predškolákmi na záver zahral tradičnú ľudovú hru „Umývaj sa lastovička“.

Výstava "Hračky v minulosti" bude v priestoroch Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici otvorená pre verejnosť denne, okrem víkendov, od 7. - 15. hodiny  a potrvá do 2. júna 2017. 

 

Autor: (P. RÁGULOVÁ, VM v PB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2018
Vlastivedné múzeum približuje výstavou výrobu piva
Proces výroby piva priblíži výstava Od chmeľu k pivu vo Vlastivednom múzeu v Galante. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 8. septembra, sa uskutoční v sobotu o 17.30 h. Na vernisáži bude účinkovať Základná umelecká škola Josepha Haydna Galanta a country skupina OuKeY.
viac
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
01.02.2020
Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období
Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.
viac
22.02.2022
Vlastivedné múzeum predstavuje deväť národných parkov Slovenska
Informácie o prírodných a kultúrnych hodnotách deviatich národných parkov prináša výstava Národné parky Slovenska. Pripravilo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %