Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.07.2023 04:15

V Dunaji je už niekoľko rokov viac plastov ako ikier


Ilustračná snímka.


Už niekoľko rokov nájdeme v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Ako informovalo Ministerstvo životného prostredia SR na sociálnej sieti, denne vyplaví Dunaj do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov.


V roku 2004 vyhlásila Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) so sídlom vo Viedni 29. jún za Medzinárodný deň Dunaja (Danube Day).

Ako uvádza envirorezort, v poslednom výskume Viedenskej univerzity vedci zistili, že sa v rieke denne zachytí až 4,2 tony mikroplastov. „Tie majú vplyv na celý ekosystém a ľudské zdravie, pretože až 75 percent svetovej populácie konzumuje a prijíma proteíny z vodných živočíchov, čo môže v konečnom dôsledku viesť k viacerým zdravotným ťažkostiam," vysvetlilo ministerstvo.

V roku 2021 vedci analyzovali plast z viac ako 2000 kg odpadu

Projekt Plastic Free Danube, ktorý prebiehal 3,5 roka, zverejnil v roku 2021 vo svojom záverečnom stanovisku výsledky o tom, čo je príčinou znečistenia rieky Dunaj na úseku Viedeň a vodná elektráreň v Gabčíkove. Vedci vytriedili a analyzovali plast z viac ako 2000 kg odpadu. “Výsledky ukázali, že množstvo plastového odpadu sa skladalo zo sanitárneho odpadu, plastového odpadu z domácností, voľnočasových aktív na vode (plavba loďou), stavebného odpadu (penový plast) či PET fliaš z nápojových obalov,” uvádza envirorezort.

Na zloženie odpadu pohodeného v prírode sa pravidelne pozerá aj OZV ENVI - PAK, ktorý okrem toho, že zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska, sa dlhodobo venuje aj problému litteringu. „Množstvo takého odpadu končí v lesoch, parkoch, ale aj v riekach a moriach. Samotné čistenia tento problém neodstránia navždy. Dlhoročnou praxou sa nám potvrdzuje, že naša cesta osvety a dobrého príkladu je správna a zmysel má aj prevencia,” povedala Katrína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK s tým, že aj im sa v analýzach ukazujú ako najviac problémové práve plasty a cigaretové ohorky.

V minulom roku poukázal na kritickú situáciu v rieke Dunaj aj nemecký profesor Andreas Fath v ekologickom projekte Cleandanube. „Väčšina plastov je ťažia ako voda, a preto sa usádzajú na dne rieky. Plast následne zachytáva všetky nečistoty a vznik nových mikroplastov slúži ako potrava pre ryby a iné živočíchy, ktoré neskôr skončia v našom potravinovom reťazci,” vysvetlil problém nemecký profesor.

Jedinečný vodný svet treba zachovať

„Rieka Dunaj spája viac ako desať krajín. Tvorí unikátny vodný svet, ktorý musíme zachovať pre ďalšie generácie. Práve preto sme sa tento rok rozhodli osláviť Medzinárodný deň Dunaja prostredníctvom environmentálnej výchovy. Musíme spraviť maximum, aby dnešní mladí ľudia mali rešpekt a úctu k nášmu vodnému dedičstvu,“ vyhlásila štátna tajomníčka Katarína Butkovská. Ministerstvo v spolupráci s rezortnými organizáciami usporiadalo na Medzinárodný deň Dunaja široké množstvo vzdelávacích aktivít pre základné a stredné školy.

Zaujímavé aktivity

Ako uvádza envirorezort na svojej stránke, do osláv sa zapojil aj Slovenský vodohospodársky podnik či Štátna ochrana prírody. „Slovenský hydrometeorologický ústav oslávil Medzinárodný deň Dunaja priamo pod hradom Devín, kde sa stretávajú rieky Dunaj a Morava. Široká verejnosť a deti mali možnosť vidieť priebeh merania vodného toku na Dunaji pomocou vodomernej stanice Devín alebo si vytvoriť simuláciu dažďa pomocou zadažďovacieho pokusu,” dodalo ministerstvo. Čo sa programu týka, tak nezaháľali ani odborníci z projektu LIFE-IP – Zlepšenie kvality ovzdušia, ktorí deťom ukázali, ako vyzerá obraz z plameňa či hmla vo fľaši.

Deň Dunaja bol vyhlásený pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom tohto dohovoru je prispieť vzájomnou spoluprácou všetkých krajín v povodí Dunaja k zlepšeniu kvality vôd.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov
Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.
viac
08.12.2017
Globálna kríza s plastmi pokračuje bez globálneho riešenia
Ľudstvo za 50 rokov vyrobilo 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých dokázalo recyklovať sotva 9 percent. Pri doterajšom trende do roku 2050 vyrobí plastov štvornásobne viac. To sa odráža na rastlinstve a zdraví rýb či ostatných živočíchov v oceánoch.
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
03.07.2023
Dunaj vyplaví každý deň do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov
Rieka Dunaj vyplaví každý deň do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov. Už niekoľko rokov je v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %