Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.09.2017 08:27

Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov


Mikroplasty sú už všade okolo nás, vo vode aj v pôde.


Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.


Zároveň Briti upozornili, že drobné plastové čiastočky (1.10-6 m – 5 mm) majú tendenciu uvoľňovať škodlivé chemikálie, ktoré sa prenášajú do vody, sedimentov alebo organizmov a môžu sa stať médiom pre rast nebezpečných patogénov. Z výsledkov ich prieskumu vyplynulo, že viac ako polovica ľudstvom vyprodukovaných mikroplastov ostáva v pôde a vode (často aj pitnej vo vodovodoch).

 

Globálny problém sveta

Mikroplasty vznikajú opotrebovávaním pneumatík či starnutím plastových povrchov akými sú napríklad umelé trávniky či rôzne farbivá. A takisto aj pri mnohých priemyselných procesoch. V oceánoch ich zase napríklad vylučujú vršovky (morské živočíchy), keď si predtým „pochutnali“ na vyhodených „veľkých“ plastoch. Chemici určite vedia aj o ďalších cestách ako mikroplasty prenikajú do prírodného a odtiaľ do životného prostredia človeka.

Problémom súčasnosti aj v najrozvinutejších štátoch (Európa, Amerika, Japonsko) však ostáva, a tiež naň upozornili britskí výskumníci, že napríklad aj špičkové čističky odpadových vôd súčasnosti zachytávajú iba 97 až 99 percent mikroplastov! Navyše ľudstvo valí pred sebou balvan v podobe vyrobených a už nepotrebných 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých zrecyklovalo sotva 9 percent! A do roka 2050 má v pláne vyrobiť viac ako štvornásobok!

„Je nevyhnutné prijať okamžité opatrenia na riešenie plastového a mikroplastového znečistenia priamo pri jeho zdroji,“ tvrdí riaditeľ CIWEM Terry Fuller. „Lebo keď sa raz mikroplasty dostanú do prírody, možností ako ich odstrániť ostáva veľmi málo – ak vôbec nejaké.“

 

Sedem odporúčaní svetu

Správa CIWEM ponúka sedem odporúčaní, akceptovaním ktorých môže ľudstvo korigovať riešenie problému s mikroplastmi v prírode.

1. Zvýšiť recykláciu plastov v jednotlivých krajinách tak, aby minimalizovali množstvo sekundárnych mikroplastov, prenikajúcich do prostredia.

2. Priemysel by mal vyvinúť komerčne konkurencieschopné plasty a náhrady dnešných plastov, ktoré budú voči životnému prostrediu šetrnejšie – hlavne v prípade pneumatík, cestných značení a syntetických farieb.

3. Vlády jednotlivých krajín poskytnú priestor na výrobu tých alternatív, ktoré sú menej škodlivé ako dnes známe plasty. Hlavne v prípade jednorazových obalov.

4. Od samospráv sa očakáva, že so všetkou vážnosťou preveria a prekontrolujú cestné značenia a s tým spojené prenikanie mikroplastov do kanalizácií.

5. V jednotlivých štátoch bude potrebné sa sústrediť na prísnejšie vymáhanie sankcií za porušenie existujúcich pravidiel pri používaní nebezpečných polymérových prídavkov a ďalších aditív.

6. Vlády by mali podporiť dobré príklady vo využívaní plastov a zvýšiť povedomie obyvateľov o používaní plastov a o ich recyklácii.

7. Rozvinuté štáty by mali pomôcť v odpadovom hospodárstve menej rozvinutým riešiť i drobnejšie problémy, ktoré sú dnes v mnohých častiach sveta iba ťažko riešiteľné.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2017
Globálna kríza s plastmi pokračuje bez globálneho riešenia
Ľudstvo za 50 rokov vyrobilo 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých dokázalo recyklovať sotva 9 percent. Pri doterajšom trende do roku 2050 vyrobí plastov štvornásobne viac. To sa odráža na rastlinstve a zdraví rýb či ostatných živočíchov v oceánoch.
viac
09.06.2020
Bratislava je ochotná spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme
Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.
viac
21.02.2022
Mikroplasty v oceánoch boli zmerané, ale kedy ich človek prestane produkovať?
Svet sa mikroplastov veľmi dlho nezbaví. Bez ohľadu na množstvo dohadov typu, či týchto častíc s priemerom do 5 mm existuje nateraz vo vodách riek, jazier a moriach niekoľko desiatok biliónov, alebo podstatne viac, prípadne, či vedci dokážu a potvrdia ich jednoznačnú škodlivosť pre ľudský organizmus
viac
04.07.2023
V Dunaji je už niekoľko rokov viac plastov ako ikier
Už niekoľko rokov nájdeme v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Ako informovalo Ministerstvo životného prostredia SR na sociálnej sieti, denne vyplaví Dunaj do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %