Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.08.2018 10:00

V Cerovej je prvý veterný park na Slovensku


Veterný park Cerová. Snímka zdroj: [Boat4u] - YouTube


Obec Cerová v Senickom okrese sa chce v budúcnosti viac orientovať na cestovný ruch. Leží na trase historickej Českej cesty a vo svojom katastri má niekoľko turistických zaujímavostí. Na to, aby sa stala atraktívnou destináciou pre turistov, má podľa starostu Jána Čerešníka veľmi dobré predpoklady.


Do majetku obce patrí zrúcanina hradu Korlátko. V posledných rokoch prechádza opravami, o ktoré sa stará skupina nadšencov. Za posledných desať rokov boli zrekonštruované kritické miesta a postupne sa spevňujú hradby, aby sa zachovali pre ďalšie generácie.       

V tesnej blízkosti hradu sa nachádza prvý veterný park na Slovensku, ktorý bol spustený do prevádzky v roku 2003 a výrazne dostal obec s približne 1200 obyvateľmi do povedomia. Nad Cerovou sa týčia štyri vrtule, ktoré vyrobia ročne približne 4000 MWh elektrickej energie.       

Medzi veterným parkom a zrúcaninou hradu stojí rozhľadňa vybudovaná z peňazí získaných v rámci spolupráce INTERREG V-A Česká republika – Slovenská republika. Zaujímavosťou je, že rovnaká rozhľadňa bola neskôr postavená aj v ďalšej záhoráckej obci Prietrž.       

Počas súčasného volebného obdobia došlo k zmene starostu, zaujímavosťou je, že bývalý aj súčasný majú rovnaké meno Ján Čerešník. Zhoda mien podľa slov aktuálneho starostu spôsobuje nedorozumenia aj problémy. Tie vznikajú predovšetkým pri podávaní žiadosti o pridelenie finančných prostriedkov z ministerstiev a Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
Na Kráľovej studni otvoria prvú nabíjaciu stanicu pre elektrobicykle
Cestovný ruch na strednom Slovensku sa vlani niesol v znamení rastu a nových projektov, inak tomu nebude ani v tomto roku.
viac
28.11.2017
Hlavné mesto má prvý betónový skatepark
Hlavné mesto má po šiestich rokoch snáh dobrovoľníkov prvý betónový skatepark. Nachádza sa v areáli Spojenej školy Svätej rodiny na Gercenovej ulici v bratislavskej Petržalke a od nedele je pre verejnosť oficiálne otvorený.
viac
05.10.2023
Ornitológovia nesúhlasia so zámerom výstavby veterného parku na Orave
Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko nesúhlasí so zámerom výstavby veterného parku v Tvrdošíne na Orave. Informovala o tom na sociálnej sieti.
viac
08.04.2024
Väčšina obyvateľov nesúhlasí s prípadnou výstavbou veterného parku
Väčšina obyvateľov obce Radošovce v okrese Skalica nesúhlasí s prípadnou výstavbou veterného parku v katastri obce. Miestne referendum je platné, keďže sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. TASR o tom informovala starostka Radošoviec Iveta Matúšová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %