Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
14.09.2018 11:48

Prievidza začala s realizáciou pilotného projektu podzemných kontajnerov


Ilustračná snímka.


Samospráva Prievidze začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu budovania veľkoobjemných podzemných kontajnerov. Celkovo zabezpečí výstavbu siedmich stojísk s 28 podzemnými kontajnermi na triedený odpad, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.


"Celý projekt sme rozdelili do dvoch etáp. V prvej časti sme nakúpili 28 kontajnerov pre sedem stojísk na komunálny odpad, plast, papier, sklo, viacvrstvové kombinované materiály a kovy. Výstavbu zabezpečuje dodávateľ v týchto dňoch na uliciach M. Hodžu 2 a 14, Nábrežie sv. Cyrila 7, 10 a 14 a na Ulici A. Škarvana, respektíve Dlhá 6 a 22," konkretizoval Ďureje.       

Stavebné práce podľa neho obsahujú predovšetkým výkop a následné osadenie podzemných kontajnerov na odpad, pričom miesta pre osadenie stojísk sú prevažne rovinaté, tvorené spevnenými asfaltovými, betónovými, respektíve trávnatými plochami. "Búracie práce na spevnených plochách a výkopy sú súčasťou samotných objektov - stojísk. Zemné práce sa obmedzujú na výkop stavebných jám jednotlivých stojísk. Plochu po obvode stojísk a medzi podzemnými kontajnermi bude po dokončení tvoriť ekologická zámková dlažba," priblížil.       

Navrhované stojiská podzemných kontajnerov nahradia tie jestvujúce s 1100-litrovými zbernými nádobami v spomínaných lokalitách. Radnica si od realizácie projektu sľubuje väčšiu čistotu v meste. Stavebné práce v rámci prvej etapy vyjdú samosprávu na vyše 102.000 eur, samotné nádoby na odpad vyše 247.000 eur.       

Už v týchto dňoch pripravuje mesto realizáciu aj druhej etapy výstavby podzemných kontajnerov. "V druhej časti by mali byť realizované zostávajúce stojiská na Dlhej ulici 36, 46, 44, 48 a Nábreží sv. Cyrila 22, 29, 35, 40," spresnil hovorca mesta.

V prípravnej fáze samotného projektu sa uskutočnilo niekoľko stretnutí s predsedami bytových spoločenstiev dotknutých bytových domov, kde mali ľudia možnosť vyjadriť svoje požiadavky a  pripomienky k navrhovaným stojiskám ešte pred ich realizáciou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Je investovanie do podzemných kontajnerov správnym rozhodnutím?
V Liptovskom Mikuláši, ale i v Moldave nad Bodvou či v ďalších slovenských mestách inštalovali prvé podzemné kontajnery na zber odpadu z domácností a šéfovia ich radníc sa optimisticky vyjadrujú, že postupným zavedením na celom „svojom“ území prispejú ku zvýšeniu odpadovej kultúry.
viac
14.03.2017
Pri testovaní kontajnerov pod zemou postupujú mestá zatiaľ opatrne
Po Liptovskom Mikuláši, Nitre, Trenčíne, Trnave či ďalších mestách to skúšajú s testovaním polopodzemných kontajnerov komunálneho odpadu aj v Košiciach a Piešťanoch.
viac
20.11.2017
Na sídlisku Mostná spustili projekt vertikálneho zberu odpadu
V Handlovej dnes (20. 11.) dali do užívania polopodzemné kontajnery. Pilotný projekt realizuje samospráva na sídlisku Mostná, kde v rámci projektu vertikálneho zberu odpadu pribudlo 19 takýchto nových nádob. Pilotný projekt vyšiel samosprávu na približne 74 000 eur.
viac
16.07.2020
Mesto Stará Ľubovňa má nové stojiská na kontajnery
Mesto Stará Ľubovňa má nové stojiská na kontajnery, ktoré v týchto dňoch pribudli na sídlisku Západ a sídlisku Východ. Informuje o tom radnica na svojej webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %