Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.11.2017 04:37

Na sídlisku Mostná spustili projekt vertikálneho zberu odpadu


Polopodzemné kontajnery na sídlisku Mostná v Handlovej. Snímka zdroj: (handlova.sk).


V Handlovej dnes (20. 11.) dali do užívania polopodzemné kontajnery. Pilotný projekt realizuje samospráva na sídlisku Mostná, kde v rámci projektu vertikálneho zberu odpadu pribudlo 19 takýchto nových nádob. Pilotný projekt vyšiel samosprávu na približne 74 000 eur.


"My sme na začiatku roka požiadali občanov na sídlisku na Mostnej, že tu odskúšame jeden pilotný projekt, ktorý sa týka toho, aby sme z čiernej Handlovej urobili zelenú Handlovú, lebo máme na to veľké predpoklady. A jeden z projektov, ktorý sme tu chceli odskúšať, sú polopodzemné kontajnery na skladovanie komunálneho a separovaného odpadu," uviedol pri odovzdávaní kontajnerov obyvateľom primátor mesta Rudolf Podoba.       

Tri stojiská s 19 polopodzemnými kontajnermi s objemom 3000 až 5000 litrov nahradia 82 nádob s objemom 1100 litrov na komunálny odpad na 11 stojiskách. Ich počet tak klesne o 40 percent. Staré kontajnery mesto zruší k 1. decembru.

"Najväčšia výhoda je samozrejme v tom, že významným spôsobom šetrí priestor. Tým, že odpad je zbieraný vertikálnym spôsobom, to znamená smerom zhora nadol, vieme ušetriť pri objeme, ktoré kontajnery majú, celkom veľkú plochu, ktorá sa dá dodatočne využiť na parkovanie, nejakú zeleň, detské ihriská a podobne," ozrejmil Ján Hricko, výkonný riaditeľ spoločnosti Redox-Enex, ktorá je dodávateľom projektu. Kontajnery sa podľa neho neprepĺňajú, čím je zachovaná čistota na stojiskách. Majú aj výchovnú funkciu, keďže ľudia zabezpečujú ich vyššiu čistotu. "V kontajneroch sú inštalované monitorovacie zariadenia - senzory, ktoré snímajú výšku odpadu, na základe toho vie obsluha identifikovať, že kontajner je skoro plný a má plánovať vývoz. Takýmto spôsobom si vie efektívne spájať jazdy a ušetriť prevádzkové náklady na vývoz," doplnil.       

Do prvého štvrťroka budúceho roka bude mesto zbierať ohlasy od obyvateľov na pilotný projekt, pričom nový systém zberu chce v budúcom roku zaviesť podľa svojho zámeru aj na Okružnej, dodal Podoba.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2017
Obec Krakovce bude čoskoro sebestačná v oblasti nakladania s odpadmi
Obec Kvakovce vo Vranovskom okrese bude čoskoro sebestačná v oblasti nakladania s odpadmi. Uspela s projektom zvýšenia kapacity triedeného zberu a získala nenávratný finančný príspevok (NFP).
viac
14.09.2018
Prievidza začala s realizáciou pilotného projektu podzemných kontajnerov
Samospráva Prievidze začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu budovania veľkoobjemných podzemných kontajnerov. Celkovo zabezpečí výstavbu siedmich stojísk s 28 podzemnými kontajnermi na triedený odpad, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
13.10.2020
Polopodzemné kontajnery pribudli v Košútoch, Ľadovni a Podháji
Nové stojiská polopodzemných kontajnerov pribudli v utorok v martinských mestských častiach Košúty, Ľadoveň a Podháj. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.
viac
17.05.2021
V troch lokalitách v Dubnici nad Váhom vybudujú nové polopodzemné kontajnery
Mesto vybuduje v nadchádzajúcich týždňoch nové stojiská polopodzemných kontajnerov v troch lokalitách – predovšetkým tam, kde súčasné kontajnerové stojiská kapacitne nepostačujú a nie je možné ich rozšíriť doplnením o ďalšiu zbernú nádobu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %