Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.05.2021 11:55

Noc múzeí a galérií otvorí dvere humenského skanzenu


Vihorlatské múzeum v Humennom. Snímka: (tasr)


Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom sa do tohtoročnej kampane Noc múzeí a galérií zapája pozvánkou k prehliadke areálu a objektov expozície ľudovej architektúry a bývania. Aktuálne tiež ponúka tri výstavné projekty v online priestore.


 

"V čase od 14.00 do 18.00 h v sobotu 15. mája ponúka múzeum návštevníkom komentovaný prehliadkový program v areáli expozície ľudovej architektúry a bývania, skanzene," uviedla s tým, že v tento deň majú deti do desiatich rokov veku vstup do skanzena bezplatný. Pre návštevníkov sú v areáli expozície sprístupnené všetky interiéry objektov bytovej, hospodárskej a sakrálnej architektúry. Areál expozície tiež dopĺňajú inštalované rezbárske diela európskych insitných umelcov.  TASR o tom informovala Jana Fedičová z oddelenia marketingu múzea.       

V online priestore na webovom sídle múzea sú v rámci projektu Múzeum na doma zároveň prístupné všetky archívne výstavné a prezentačné projekty z oblasti histórie, etnografie a umenia. "Aktuálnu výstavnú ponuku múzea tvoria prezentácie diel troch regionálnych autorov," doplnila Fedičová.       

Tvorbu "jedinečného krajinkára horného Zemplína", akademického maliara Michala Čabalu z obce Čabiny v okrese Medzilaborce, môžu návštevníci stránky www.muzeumhumenne.sk spoznať prostredníctvom retrospektívnej výstavy výberu z jeho krajinomalieb a portrétov.       

Autora figurálnych kompozícií zobrazujúcich kolorit života Polonín a maliara zátiší kvetov Vojtecha Adalberta Boreckého z Uble v Sninskom okrese predstavuje VM spomienkovou výstavou a monografickou publikáciou.       

Tretím prezentovaným autorom je fotograf, cestovateľ a publicista Milan Kuruc. "Vyše päťdesiat záberov zachytávajúcich najrozmanitejšie polohy Afriky približuje divákovi jedinečný pohľad na vzdialený kontinent. Autor predstavuje nekonečné púštne diaľavy oranžového rozpáleného piesku kontrastujúce s exotickou farebnou kvetenou a tajuplným živočíšnym svetom cudzokrajných zvierat," predstavila Fedičová prezentáciu súboru fotografií s názvom Afrika.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Ľubovnianske múzeum a skanzen otvoria sezónu s viacerými novinkami
Tohtoročnú letnú sezónu v Ľubovnianskom múzeu v Starej Ľubovni, ktorého súčasťou je hrad a skanzen, otvoria programom s názvom Keď kráľ na hradnú bránu klope.
viac
15.05.2021
Múzeum ponúka predĺženú prehliadku Terakotovej armády
Do podujatia Noc múzeí a galérií sa v sobotu zapája aj trebišovské Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína. Pre návštevníkov sprístupňuje výstavu Terakotová armáda mimoriadne až do 20.00 h, teda o dve hodiny dlhšie ako zvyčajne.
viac
12.10.2022
Vihorlatské múzeum v Humennom navštívilo počas letnej sezóny takmer 27 500 ľudí
Vihorlatské múzeum v Humennom počas letnej sezóny v máji až v septembri navštívilo 27.412 domácich a zahraničných návštevníkov.
viac
12.08.2023
V humenskom skanzene približujú tradície regionálni remeselníci
Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom aj toto leto ožívajú remeslá. Verejnosť spoznáva remeselné tradície prostredníctvom tvorivých dielní v skanzene. Aktuálne vstúpili do svojej druhej polovice a podobne ako v júli, aj v auguste sa uskutočnia počas dvoch nedieľ.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %