Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
12.10.2022 12:35

Vihorlatské múzeum v Humennom navštívilo počas letnej sezóny takmer 27 500 ľudí


Vihorlatské múzeum v Humennom.


Vihorlatské múzeum v Humennom počas letnej sezóny v máji až v septembri navštívilo 27.412 domácich a zahraničných návštevníkov.


Múzeum ukončilo sezónu k záveru septembra a upravilo režim mimosezónnej návštevnosti múzejných expozícií v objekte renesančného kaštieľa a v areáli expozície ľudovej architektúry a bývania - skanzene. Informovala o tom Jana Fedičová z Vihorlatského múzea.

Napriek nepriaznivému dopadu protipandemických opatrení v predchádzajúcich rokoch dosiahla tohtoročná múzejná sezóna podľa jej slov rekordnú návštevnosť.

"Oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje nárast o viac ako takmer 14 500 návštevníkov. Zo zahraničných návštevníkov prevládali v tomto roku hlavne turisti z Čiech, Poľska, Maďarska, ale aj zo zámoria. Tohtoročný počet návštevníkov za letné obdobie prevyšuje aj vlaňajšiu celoročnú návštevnosť," priblížila Fedičová.

Ako ďalej uviedla, základnou múzejnou ponukou aj v tomto roku od mája do septembra boli expozičné priestory, a to umeleckohistorická, sakrálna, prírodovedná expozícia v kaštieli a expozícia ľudovej architektúry a bývania - skanzen, ktoré počas leta navštívilo takmer 18 600 návštevníkov.

Opätovne bola najnavštevovanejšou umeleckohistorická expozícia situovaná v interiéri kaštieľa, obohatená o množstvo cenných nových zbierkových akvizícií. "Expozícia v tomto roku, kompletne zahŕňajúca už aj novozreštaurované vonkajšie a vnútorné fasády spolu s nádvorím kaštieľa, prilákala takmer 8000 návštevníkov," povedala Fedičová.

Okrem stálych expozícií oslovilo múzeum aj výstavnými projektmi, ktorých snahou je zároveň aj medzinárodný presah minimálne v krajinách karpatskej oblasti. Múzeum pokračovalo aj vo výskumnej, vzdelávacej a osvetovej činnosti, ktoré sa prelínali v jednotlivých múzejných podujatiach. Z celkovo 25 múzejných podujatí prevládali koncerty, tvorivé dielne a festivalový program spojený s tematickými prezentáciami, folklórnymi, výtvarnými a recitačnými postupovými súťažami.

Múzeum aktuálne pripravuje výstavné projekty, vzdelávacie programy pre deti a v závere roka podujatia pre širokú verejnosť v oblasti histórie, tradícií a umenia. Rovnako pripravuje i nové publikačné tituly.

Návšteva múzejných expozícii a výstav je od 1. októbra možná v pracovných dňoch pre vopred ohlásené návštevy s minimálnym počtom záujemcov päť osôb. Múzeum aj týmto krokom reaguje na znižovanie energetickej náročnosti prevádzky rozsiahleho kaštieľa a skanzenu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
16.05.2022
Na hrade Strečno otvárajú letnú sezónu, dočasne znížili vstupné
Považské múzeum otvára v pondelok letnú sezónu na hrade Strečno. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bol hrad zatvorený od októbra minulého roka, pretože pokračovala ďalšia etapa reštaurovania interiéru severného paláca a sakristie.
viac
23.01.2023
Do múzea v kaštieli zavítalo vlani viac ako 42 000 návštevníkov
Múzeum vo Svätom Antone navštívilo počas vlaňajšieho roka viac ako 42 000 ľudí. Po dvoch rokoch poznačených pandémiou nového koronavírusu sa prehliadky expozícií v historickom kaštieli konali opäť so sprievodkyňou. Informovala o tom Jana Slaná z oddelenia marketingu múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %