Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.02.2023 07:45

Na uzatvorenie skládky odpadu si mesto vezme úver


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Vráble si vezme úver z Environmentálneho fondu na financovanie uzatvorenia skládky odpadov v meste. Prijatie úveru vo výške 882 794 eur schválili mestskí poslanci na štvrtom zasadnutí Mestského zastupiteľstva vo Vrábľoch.


Skládka odpadov Židová, ktorá je vo vlastníctve mesta Vráble, bola vybudovaná v roku 1989 ako skládka na odpad, ktorý nie je nebezpečný. V prvej etape išlo o kapacitu 10 000 metrov kubických. V roku 1993 bol spracovaný projekt dobudovania druhej a tretej etapy skládky s kapacitou 45 000 metrov kubických. Prevádzkovateľom skládky je spoločnosť Vepos, ktorá je po ukončení prevádzky povinná skládku uzavrieť a rekultivovať podľa platných právnych predpisov.

V roku 2019 ministerstvo životného prostredia vyzvalo spoločnosť Vepos, aby začala s prácami na uzatvorení skládky, keďže hrozí SR na základe dohovoru s EÚ vysoká finančná pokuta za neuzatvorenie skládok. Konateľ spoločnosti aj s vtedajším primátorom Tiborom Tóthom na rokovaniach so zástupcami ministerstva tvrdili, že štát prisľúbil podporu na uzavretie skládky, no žiadne výzvy neboli.

V minulom roku mala spoločnosť Vepos možnosť získať úver z Environmentálneho fondu s dobou splácania od troch do 20 rokov, s úrokovou sadzbou 0,1 % p. a. Oprávneným žiadateľom tohto úveru môže byť obec alebo vyšší územný celok, preto prevádzkovateľ v spolupráci s mestom Vráble rozbehol všetky potrebné kroky k uzatvoreniu a rekultivácii skládky.

Následne bola vypracovaná projektová dokumentácia a bola podaná žiadosť na uzatvorenie a rekultiváciu skládky. Rozhodnutie bolo vydané 23. novembra 2022, prevádzkovateľ je povinný začať s uzatváraním a rekultiváciou skládky odpadov najneskôr do šiestich mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti tohto rozhodnutia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2018
Mesto zlikviduje čiernu skládku v lokalite Svodov
Mesto Želiezovce zlikviduje nelegálnu skládku odpadu v lokalite Svodov. Na sanáciu skládky získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 46.617 eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
15.11.2022
Mesto získalo úver na zavádzanie inteligentných technológií
Mesto Vráble získalo úver z Environmentálneho fondu Ministerstva životného prostredia SR vo výške 380 000 eur. Financie použije samospráva na realizáciu projektu Zavádzanie inteligentných technológií vo Vrábľoch.
viac
10.02.2023
Mesto plánuje uzavrieť skládku Židová, na projekt si chce vziať úver
Mesto Vráble pripravuje uzatvorenie skládky odpadov Židová. O realizácii projektu budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 15. februára.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %