Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
10.02.2023 03:20

Mesto plánuje uzavrieť skládku Židová, na projekt si chce vziať úver


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Vráble pripravuje uzatvorenie skládky odpadov Židová. O realizácii projektu budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 15. februára.


Ako sa uvádza v materiáli určenom na zasadnutie, skládka bola vybudovaná ešte v roku 1989. Je vo vlastníctve mesta, ktoré sa o jej uzatvorenie a rekultiváciu snaží už od roku 2008. Doteraz však na projekt nemalo dostatok financií.

Skládku spravuje mestská spoločnosť Vepos. Tá bola ešte v roku 2019 ministerstvom životného prostredia (MŽP) vyzvaná, aby začala s prácami na jej uzatvorení. Mesto na výzvu reagovalo argumentom, že štát aj napriek prísľubom podpory nezverejnil žiadnu výzvu, z ktorej by sa dali čerpať prostriedky na rekultiváciu skládky.

Podľa radnice sa situácia zmenila vlani, keď mesto dostalo možnosť čerpať úver z Environmentálneho fondu. "S dobou splácania od troch do 20 rokov, s úrokovou sadzbou 0,1 percenta. Spoločnosť Vepos v spolupráci s mestom Vráble rozbehla všetky potrebné kroky na uzatvorenie a rekultiváciu skládky," informoval mestský úrad.

Zastupiteľstvo bude preto na svojom februárovom rokovaní schvaľovať realizáciu projektu i prijatie úveru v hodnote viac ako 882 000 eur. "Už bola vypracovaná nová projektová dokumentácia a podaná žiadosť na uzatvorenie a rekultiváciu skládky. Rozhodnutie bolo vydané 23. novembra 2022. Taktiež bolo začaté územné konanie, ktoré nadobudne právoplatnosť 13. februára," doplnila radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2017
Pri testovaní kontajnerov pod zemou postupujú mestá zatiaľ opatrne
Po Liptovskom Mikuláši, Nitre, Trenčíne, Trnave či ďalších mestách to skúšajú s testovaním polopodzemných kontajnerov komunálneho odpadu aj v Košiciach a Piešťanoch.
viac
14.09.2018
Prievidza začala s realizáciou pilotného projektu podzemných kontajnerov
Samospráva Prievidze začala v týchto dňoch s realizáciou pilotného projektu budovania veľkoobjemných podzemných kontajnerov. Celkovo zabezpečí výstavbu siedmich stojísk s 28 podzemnými kontajnermi na triedený odpad, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
03.06.2020
V Stropkove vypratali nelegálne skládky odpadu
Mesto Stropkov v uplynulých dňoch ukončilo projekt sanácie nelegálnej skládky v lokalite Pod Laščíkom. V rokline neďaleko troch bytoviek sa dlhé roky kopil rôzny odpad a situácia sa stávala neúnosnou. Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák.
viac
15.06.2021
Mladé Slovenky prinášajú unikátne riešenie na šetrenie odpadu v samosprávach
Zakladateľky trnavskej Baterkárne Simona Hlaváčová a Jana Reháková spustili ďalší unikátny ekologický projekt. Na Slovensko priniesli portál Nevyhadzujte.sk pre obce a mestá, ktorý v susednom Česku funguje úspešne už 10 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %