Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.10.2022 12:35

Na konferencii Futuregion sa diskutovalo o regionálnych rozdieloch


Ilustračná snímka.


Na štvrtom ročníku konferencie Futuregion, ktorá sa v utorok (18. 10.) konala v Lučenci, sa diskutovalo najmä o regionálnych rozdieloch a súčasných ekonomických problémoch spojených s infláciou a energetickou krízou.


Za organizátorov o tom informoval Daniel Kojnok z iniciatívy Aliancia za silné regióny.

Konferencia Futuregion sa konala v priestoroch historickej radnice v Lučenci. Hlavným cieľom podujatia bolo naštartovať koordináciu spoločného postupu pri presadzovaní rozvojových záujmov a hospodárskych potrieb kraja voči centrálnym inštitúciám s cieľom znižovania regionálnych rozdielov v rámci Banskobystrického kraja.

"Podľa analýz OECD patrí Slovensko medzi krajiny s najväčšími regionálnymi rozdielmi. Keď porovnáme regióny na západnom Slovensku s regiónmi na východnom Slovensku alebo juhu Banskobystrického kraja, môžeme hovoriť o dvoch rôznych svetoch," skonštatoval Kojnok.

O rozvoji zaostávajúcich regiónov diskutovali v rámci hlavného diskusného panelu zakladateľ Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Juraj Karpiš či predseda Banskobystrickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Vladimír Mužila.

"Diskutéri sa zhodli, že dlhodobý a chronický úpadok niektorých regiónov spôsobujú vážne hospodárske deformácie. Na druhej strane v prípade pokračovania reformy prenosu kompetencií z centrálnej vlády na menšie prirodzené územné celky to prinesie zásadný rast hrubého domáceho produktu (HDP) v celej krajine, a to až do výšky desať percent HDP," uviedol Kojnok.

Iniciátorom konferencií Futuregion je iniciatíva Aliancia za silné regióny, spoluorganizátormi podujatia boli Banskobystrická regionálna komora SOPK, Centrum rozvoja inovácií v Lučenci, Banskobystrický samosprávny kraj a mesto Lučenec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Nové perspektívy v medzinárodnej spolupráci
Spolupráca slovenských miest a regiónov so zahraničnými partnermi so sebou prináša výhody pre samosprávy, ich obyvateľov aj lokálnu ekonomiku.
viac
03.09.2020
V príprave IÚS je dôležitá dobrá spolupráca partnerov v území
V príprave Integrovaných územných stratégií je dôležitá dobrá spolupráca partnerov v území.
viac
30.11.2022
Cigaretové ohorky sú najčastejším voľne pohodeným odpadom
Cigaretové ohorky, rôzne druhy plastov, papier, sklo a veľa iného sú ľudia ochotní nechať len tak v prírode. OZV ENVI - PAK pravidelne vo viacerých lokalitách naprieč Slovenskom analyzuje zloženie litteringu (voľne pohodeného odpadu).
viac
23.02.2024
SK8 pripravilo v Elektrárni Piešťany konferenciu Inovujme regióny
Prvý ročník konferencie Inovujme regióny - objavte potenciál krajov, ktorý sa konal v spoločenskom centre Elektrárňa Piešťany, priniesol zástupcom verejnej správy, predstaviteľom krajských inovačných centier i úspešným startupistom poznatky o dôležitosti podpory inovácií na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %