Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.06.2016 05:00

Nové perspektívy v medzinárodnej spolupráci


Z konferencie, ktorá sa za účasti zástupcov našich a ruských samospráv venovala ďalším trendom vo vzájomnej spolupráci. Zľava: Ľubomír Petrák, poslanec NR SR a starosta obce Hurbanova Ves, Vjačeslav Timčenko, rada Federácie zhromaždenia RF, podpredseda Výboru pre rokovací poriadok a organizáciu činnosti parlamentu, vedúci skupiny priateľstva s Národnou radou SR, Alexej Leonidovič Fedotov, veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike a Michal Sýkora, predseda ZMOS.


Spolupráca slovenských miest a regiónov so zahraničnými partnermi so sebou prináša výhody pre samosprávy, ich obyvateľov aj lokálnu ekonomiku.


Združenie miest a obcí Slovenska práve k tejto téme organizovalo v stredu 8. júna 2016 v Bratislave konferenciu, ktorá sa za účasti zástupcov našich a ruských samospráv venovala ďalším trendom vo vzájomnej spolupráci.

Konferencia bola súčasťou stretnutia partnerských miest a regiónov, pričom jej tematické zameranie sa orientovalo na zdôraznenie príležitostí na jej ďalší rozvoj. Hostia podujatia, medzi ktorými boli okrem zástupcov našich samospráv a vyšších územných celkov aj reprezentanti SARIO a SACR, sa s predstaviteľmi viacerých ruských samospráv, predstaviteľmi niekoľkých výborov hornej komory Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie a Medzinárodnej asociácie partnerských miest venovali hospodárskej stránke partnerskej spolupráce, cestovnému ruchu a miestnym samosprávnym orgánom, kultúrnej spolupráci a študentským výmenám.

 

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora v úvodnom príhovore zdôraznil, že „v globalizovanom svete s otvorenými možnosťami cestovania, podnikania a vzdelávania sa ponúkajú príležitosti na to, aby takáto partnerská spolupráca vytvárala pre obyvateľov, miestne komunity, žiakov, študentov a lokálne trhy podmienky na všestranný rozvoj.“ Podľa jeho slov „partnerskú spoluprácu treba vnímať z hľadiska príležitostí ako spájanie síl pre spoločné úsilie. Pozitívne príklady, doterajšie skúsenosti a nové trendy sú tou najlepšou inšpiráciou na to, aby sa samosprávy čo najviac otvárali medzinárodnej spolupráci.“

Na tieto slová v hodnotení doterajšej spolupráce nadviazal aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš, ktorý hodnotil medzinárodnú spoluprácu v rámci samosprávnych krajov. Zdôraznil jej prínos z hľadiska cestovného ruchu aj obchodných kontaktov, ktoré so sebou prinášajú pracovné príležitosti. Predseda školského parlamentného výboru a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák vo svojom úvodnom vystúpení priblížil spoluprácu národných parlamentov, ktorá sprevádzajú aktivity Národnej rady Slovenskej republiky aj v tomto volebnom období.

Alexej Leonidovič Fedotov, veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike zdôraznil význam nadregionálnej spolupráce. Vyjadril nádej, že aj takéto podujatia zvýšia intenzitu vzájomnej spolupráce. Dôkazmi dobrej spolupráce sú podľa neho spolupráca Žiliny s Krasnojarskom a Prešovského samosprávneho kraja s Vologodskou oblasťou.

Celodenná konferencia bola súčasťou trojdňového pobytu zástupcov parlamentu, samospráv a ich strešnej organizácie na Slovensku. Uskutočnila sa v stredu 8. júna 2016 v Business centre Aircraft v Bratislave.

 

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Prvý deň rokovania 28. snemu ZMOS
V bratislavskej Inchebe sa v stredu 17. mája popoludní začalo rokovanie 28. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Ústredné heslo rokovania tentoraz znie: Obhajujeme decentralizáciu, podporujeme modernizáciu.
viac
21.07.2018
M. Sýkora: Chorvátskej samospráve môžeme pomôcť so skúsenosťami pri vstupe do EÚ
Spolupráca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) so Združením obcí Chorvátska vytvára priestor na výmenu vzájomných skúseností a zvýšenie významu samospráv v oboch krajinách.
viac
26.07.2021
VÚB banka a ZMOS vstúpili do šiesteho roku spolupráce
VÚB banka a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) opäť podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve a potvrdili tak túto výnimočnú kooperáciu už šiesty rok po sebe.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %