Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.05.2023 08:25

Medzi mestami Veľký Krtíš a Modrý Kameň vzniká náučný chodník Babka


Ilustračná snímka: (tasr).


Medzi mestami Veľký Krtíš a Modrý Kameň vzniká náučný chodník Babka. Priblížiť má hospodárenie v lese, s pôdou i s vinohradmi. Povedal to riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.


Ako ďalej informoval, jeho dĺžka bude približne 4,8 kilometra. Na jar začali podľa jeho slov lokalitu upratovať. "Vyčistili náletové dreviny, frézovali pôvodné chodníky a cesty. Spevnili tiež vozovku, aby po nej mohli jazdiť aj cyklisti," priblížil s tým, že náučným chodníkom tak bude viesť trasa aj pre nich.

Poznamenal, že Babka bude mať v prvej fáze 16 tabúľ, súčasťou budú aj oddychové miesta a lavičky z prírodného dreva. "Ľudia sa tam dostanú aj teraz, nie je to však ešte vyznačené ako náučný chodník," objasnil s tým, že jeho sprístupnenie naplánovali počas tohtoročného leta.

Primátorka Modrého Kameňa Mária Bednárová pripomenula, že náučný chodník sa skončí na začiatku mesta v lese. Turisti sa z neho dostanú na cestu a pokračovať môžu na modrokamenské námestie i na hrad Modrý Kameň, kde je Múzeum bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea.

Hrad otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu v sobotu (29. 4.). Okrem stálych expozícií čaká návštevníkov niekoľko noviniek. K dispozícii bude priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa. Nové priestory majú aj pokladnica a predajňa i priestory na expozíciu vinohradníckej tradície regiónu. V tejto sezóne pribudla na hrade aj cukráreň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
05.11.2017
V slovensko-ukrajinskom pohraničí vznikol nový turistický chodník
V slovensko-ukrajinskom pohraničí vznikol nový turistický chodník. Nachádza sa v Sobranskom okrese v časti Vihorlatských vrchov, ktorá sa nazýva Popriečny. Začína sa v obci Podhoroď, vedie cez lom Beňatina, hradisko Starý Koňuš a končí v obci Koňuš. Trasa dlhá približne 13 kilometrov je obojsmerná.
viac
12.10.2018
Nový chodník zvýši bezpečnosť obyvateľov aj návštevníkov obce Veľké Dravce
Bezpečnosť obyvateľov i návštevníkov obce Veľké Dravce v okrese Lučenec má zvýšiť nový chodník, ktorý samospráva postavila na ulici smerom do susednej dediny Husiná. Podľa slov starostky Viery Rubintovej chodník vznikol na ulici, kde je veľká premávka nákladných áut.
viac
11.09.2019
Trio ekoaktivistov na pracovnej návšteve v okrese Veľký Krtíš
Osvetovú misiu začali v niekdajších kúpeľoch Šóšár, v Želovciach debatovali o problémoch poľnohospodárskeho školstva, vo Veľkom Krtíši bolo hlavnou témou vinohradníctvo a v Modrom Kameni aj záchrane gaštanice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %