Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.10.2016 01:00

Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu


Ilustračná snímka: (tasr).


Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.


Odborné sprevádzanie v lesnom prostredí predstavuje potenciál na rozšírenie ponuky služieb zabezpečovaných organizáciami, ktoré pôsobia v oblasti lesného hospodárstva. Informovala o tom Veronika Jaloviarová z Národného lesníckeho centra – Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania vo Zvolene.      

"Slovenskí a ukrajinskí lesníci získajú nové poznatky z metodiky sprevádzania, lesnej pedagogiky ako jeho zážitkovej formy, zásad prvej pomoci v lese, environmentálnej etiky či z ukážky prezentácie prírodného bohatstva daného regiónu. Nielenže sami budú účastníkmi zážitkových aktivít lesnej pedagogiky, ale si aj sami pripravia a zrealizujú modelový zážitkový program pre vybrané deti," uviedla Jaloviarová. Náučný chodník Pramenisko v Tatranskej Lomnici sa 6. októbra stane centrom diania modelovej ukážky zážitkové sprevádzania pre 28 detí zo Základnej školy s materskou školou v Spišskej Teplici. Výstupom vzdelávacieho programu Lesný sprievodca, okrem získaných vedomostí, praktických zručností, výmeny skúseností a medzinárodných priateľstiev, bude i posilnenie cezhraničnej spolupráce.      

"Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér sa zameriava na vybudovanie cezhraničného partnerstva venovaného podpore rozvoja ekoturizmu a lesnej pedagogiky a propagácii prírodného a kultúrneho dedičstva v prihraničných regiónoch," priblížila Jaloviarová. Vysvetlila, že cieľom je zlepšenie kapacity multifunkčného lesníctva prostredníctvom poskytovania verejnoprospešných služieb pre návštevníkov lesa, turistov, deti a mládež, vrátane osôb so zdravotným postihnutím. Koordinátorom projektu je Národné lesnícke centrum vo Zvolene.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2017
Do súťaže Zelený objektív sa zapojilo 300 chlapcov a dievčat
Už 16. ročník výstavy s názvom Zelený objektív sa uskutoční v najbližších dňoch v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Tak ako každý rok aj teraz je súčasťou aktivít zameraných na Apríl – mesiac lesov.
viac
26.09.2017
Novobanské Mestské lesy plánujú vybudovať arborétum
Na náučnom chodníku Zvonička chcú novobanské Mestské lesy vybudovať arborétum. Podľa konateľa spoločnosti Víťazoslava Chrappu bude mať arborétum nielen náučný charakter, ale pomôže podporiť cestovný ruch a zviditeľniť mesto.
viac
03.06.2020
Počasie monitoruje aj sieť 30 meteostaníc NLC umiestnených v lesoch
Nielen profesionálni meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ale aj slovenskí lesníci sa venujú monitoringu počasia.
viac
30.03.2023
NLC spúšťa detský projekt Les ukrytý v knihe
Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene spúšťa na deň vtáctva (1. 4.) celoslovenský projekt Les ukrytý v knihe. Cieľom podujatia prepájajúceho knižnice, školy a lesných pedagógov po celej republike je zvýšiť čitateľskú a prírodovednú gramotnosť u detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %