Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.11.2017 02:54

V slovensko-ukrajinskom pohraničí vznikol nový turistický chodník


Lom Beňatina.


V slovensko-ukrajinskom pohraničí vznikol nový turistický chodník. Nachádza sa v Sobranskom okrese v časti Vihorlatských vrchov, ktorá sa nazýva Popriečny. Začína sa v obci Podhoroď, vedie cez lom Beňatina, hradisko Starý Koňuš a končí v obci Koňuš. Trasa dlhá približne 13 kilometrov je obojsmerná.


"Táto časť patrí medzi neobjavené kúty Zemplína. Chodník má za cieľ rozšíriť turistickú ponuku pre návštevníkov tohto regiónu, zviditeľniť históriu obcí na východe Slovenska a mikroregiónu Borolo, ktorý sa nachádza v blízkosti schengenskej hranice," informovala Zuzana Argalášová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Zároveň chcú jeho realizáciou podporiť a vyzdvihnúť význam zachovania slovanského kultúrneho dedičstva.       

"Pri našom pôsobení v lesoch sme zaznamenali zvýšený pohyb na odľahlých turistických chodníkoch, a tak sme sa rozhodli zahustiť jestvujúcu sieť turistických trás vo východnej časti Vihorlatských vrchov," uviedol Zdenek Šteliar z Prvého michalovského klubu slovenských turistov. Poukázal v tejto súvislosti aj na vzrastajúci záujem o drevené chrámy. Jeden taký sa nachádza aj v obci Ruská Bystrá a je zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO. "Vykonali sme preto prieskum, ako prepojiť toto územie aj turistickou trasou. Tá sa zároveň prepojí s už existujúcou červenou značkou Podhoroď - Sninský kameň - Remetské Hámre," doplnil. Cieľom značenia je podľa jeho ďalších slov zorientovať návštevníka v teréne a zvýšiť jeho bezpečnosť.       

Trasa má šesť turistických informačných miest a tri tabule. Nainštalovaných tam bolo päť lavičiek. "Na trase chodníka je množstvo zaujímavých zastávok. Obdivuhodným miestom je určite slovanské hradisko na Starom Koňuši. Je odtiaľ nádherný výhľad na Východoslovenskú nížinu," poznamenala Argalášová. Trasa je podľa jej slov skôr stredne náročná, ale ponúka krásne výhľady.       

Nový turistický chodník, ktorý je pre verejnosť ešte málo známy, zrealizovali s podporou Nadácie Ekopolis a spoločnosti Slovnaft prostredníctvom grantového programu Zelené oázy. O jeho vznik sa okrem vyššie spomínaných organizácií pričinili aj Regionálna rozvojová agentúra Šírava s podporou obcí Koňuš, Beňatina a Podhoroď, občianske združenie Telekia a Lesy SR, š. p, Odštepný závod Sobrance.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Po 40 rokoch sprístupnili v Slovenskom raji roklinu Kyseľ
Verejnosť bude môcť od piatka 19. augusta v Národnom parku Slovenský raj opäť navštíviť roklinu Kyseľ, ktorá bola pre turistov zatvorená pred 40 rokmi po veľkom požiari. Slávnostné otvorenie ferraty Kyseľ a zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutočnilo vo štvrtok.
viac
01.09.2017
K Soľnohradu vedie náučný chodník, poukazuje na vodné bohatstvo
Náučný chodník Vodná cesta na Soľnohrad, ktorý dnes otvorili v Ruskej Novej Vsi v Prešovskom okrese, vedie popri vodojeme, mokradi, potoku a troch studničkách. Upozorniť chce na vodné bohatstvo, ktoré cestu na tzv. Zbojnícky hrad lemuje.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
20.07.2021
Turistickú trasu na Hlbocký vodopád doplnili novou infraštruktúrou
Časť zelenej turistickej trasy z obce Hlboké nad Váhom, ktorá smeruje k Hlbockému vodopádu, revitalizovali a doplnili o prvky turistickej infraštruktúry. Podarilo sa to v rámci programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko a cezhraničnej spolupráce obce a jej poľského partnera, obce Istebna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %