Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
11.10.2023 02:55

M. Vlček: Samospráva pri tranzitnej migrácii znova zachraňuje situáciu


Snímka zdroj: FACEBOOK/Michal Vlček - starosta Vajnor


Samospráva pri tranzitnej migrácii znova zachraňuje situáciu. Starosta bratislavských Vajnôr Michal Vlček to uviedol na sociálnej sieti. V týchto veciach by mal podľa neho konať v prvom rade štát, ktorý má k dispozícii neporovnateľne väčšie personálne, finančné, materiálne a logistické kapacity.


"Každý, kto sleduje, čo vo Vajnoroch za posledné mesiace robíme, musí vedieť, že sa snažíme pomáhať, na druhej strane aj upokojovať našich občanov, aby nemali zbytočný pocit strachu. Je to však situácia, ktorú nevyrieši samospráva, tá môže len pomôcť. V tomto by to mala byť iniciatíva na strane štátu. Dlhodobo a systémovo na to kapacity jednoducho nemáme," skonštatoval starosta.         

Podnety samospráv na štátne orgány týkajúce sa nelegálnej migrácie podľa starostu zostávali dlho bez reakcie. Upozorňuje, že utečenci sú často matky s deťmi, ktoré tu po zatvorení hraníc susedných štátov uviazli. Noci v chladnom počasí musia často tráviť aj niekoľkomesačné bábätká a malé deti. "K prípadu podchladeného bábätka musela byť privolaná aj rýchla zdravotná pomoc," dodal.         

Aktuálne riešenie označil starosta za provizórne. Ministerstvo vnútra podľa neho prisľúbilo v stredu (11. 10.) začať stavať pred sídlom cudzineckej polície stanové mestečko.         

Od novej vlády bez ohľadu na jej zloženie očakáva, že bude počúvať hlas samospráv, starostov a primátorov. Od kabinetu by chcel nielen pomoc, ale aj systémové riešenia. "Keď sa pozrieme na dnešný svet, vypätých situácií zjavne neubudne, ale práve naopak. Musíme byť pripravení na scenáre rôznych kríz a zvládnuť ich si bude vyžadovať hlavne úsilie od vlády," skonštatoval Vlček.         

Bratislavský magistrát vyhlásil od soboty (7. 10.) na území hlavného mesta SR mimoriadnu situáciu z dôvodu tranzitnej migrácie. Umožňuje to operatívnejšie a efektívnejšie zvládanie poskytovania potrebnej pomoci.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Zuzana Máčeková: Samosprávu treba posilniť, pretože je najbližšie k ľuďom
Zuzana Máčeková je dlhoročná starostka obce Uhrovec, vedie odbornú sekciu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ZMOS a pôsobí aj v Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja. V rozhovore nám prezradila svoje názory na viaceré aspekty samosprávy.
viac
06.04.2017
Samosprávy môžu požiadať o grant na pomoc s integráciou cudzincov
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako Zodpovedný orgán fondov pre oblasť vnútorných záležitostí v súlade s Národným programom Fondu pre azyl, migráciu a integráciu vyhlásilo otvorenú výzvu na predkladanie žiadostí o grant.
viac
20.03.2020
Doplňujúce voľby starostov a poslancov sa nebudú konať 4. apríla
Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa neuskutočnia v sobotu 4. apríla. Doplňujúce voľby sa mali týkať 14 obcí v šiestich samosprávnych krajoch. Potvrdila to Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %