Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.12.2016 06:00

Zuzana Máčeková: Samosprávu treba posilniť, pretože je najbližšie k ľuďom


(red.)


Zuzana Máčeková je dlhoročná starostka obce Uhrovec, vedie odbornú sekciu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ZMOS a pôsobí aj v Zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja. V rozhovore nám prezradila svoje názory na viaceré aspekty samosprávy.


Vláda má za sebou už viac ako 100 dní a venuje sa nášmu predsedníctvu v Rade Európskej únie. Ako hodnotíte programové vyhlásenie vlády v oblasti, ktorej sa venuje vaša odborná sekcia?

- V súčasnosti sa vláda prioritne venuje zabezpečeniu predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie a myslím si, že to tak bude až do konca roka 2016. Sekcia pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Rady ZMOS bude sledovať plnenie programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárskej politiky, čiastočne aj životného prostredia a regionálneho rozvoja. Vláda deklaruje, že cieľom jej politiky v tejto oblasti je podpora rozvoja vidieka a zlepšenie životných podmienok vidieckeho obyvateľstva. Úspešné a transparentné čerpanie fondov EÚ je rozhodujúce vo vzťahu k poľnohospodárstvu a rozvoju vidieka. Vláda sa zaväzuje dosiahnuť v roku 2020 vyrovnaný rozpočet a posilniť dodržiavanie rozpočtovej disciplíny.

Členovia sekcie pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa na svojom prvom zasadnutí zaoberali problematikou Programu rozvoja vidieka 2014 - 2020, prioritne výzvami – Opatrenie 7 – Základné služby a obnova dedín vo vidieckych oblastiach, programom LEADER/CLLD – podpora MAS a nevyhnutnou zmenou zákona o pozemkových spoločenstvách, zefektívnením činnosti SPF, vysporiadaním pozemkov pod verejnými stavbami, respektíve prevedením pozemkov neznámych vlastníkov do správy obcí. Iniciovali tiež prijatie uznesenia na 27. sneme ZMOS a v rámci neho opatrení pre zvýšenie počtu miestnych akčných skupín s čo najširším pokrytím územia Slovenska pri zabezpečení navýšenia finančných prostriedkov. RO odmietol navýšenie finančných prostriedkov z dôvodu podfinancovania OP IROP a navrhol krátenie fixnej čiastky pre miestne akčné skupiny, aby bolo možné podporiť ďalšie nové miestne akčné skupiny. Vzhľadom na to, že zvýšením počtu MAS sa plánuje pokrytie vidieckeho územia s viac ako 2,5 milióna obyvateľov, myslím si, že nie je vhodné v súlade s programovým vyhlásením vlády a deklarovanými cieľmi pre podporu rozvoja vidieka riešiť zvýšenie počtu MAS bez navýšenia finančných prostriedkov.

Nové vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR po voľbách konštatovalo, že výzvy NFP v rámci opatrenia 7 neboli vyhlásené v súlade s cieľmi Programu rozvoja vidieka 2014 - 2020, uvažovalo sa o ich zrušení. Riešenie vzniknutej situácie si vyžiadalo rokovanie Komory obcí so zástupcami Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré sa uskutočnilo 13. 7. 2016. Na tomto stretnutí sa zúčastnili aj starostovia, členovia sekcie pôdohospodárstva, ktorí nesúhlasili so zrušením výziev vzhľadom na to, že na prípravu projektov boli vynaložené nemalé finančné prostriedky. Zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR však upozornili, že pripravujú presuny alokácií finančných prostriedkov ...

Čítajte v Obecných novinách č. 47-48/2016 na str. 7

Autor: Zhováral sa: Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2019
Kto sa podieľa na rozvoji samosprávy
Starostovia a primátori, ktorí boli v jesenných komunálnych voľbách zvolení minimálne tretí krát sa v prieskume Združenia miest a obcí Slovenska vyjadrili k tomu, kto sa podľa nich najvýraznejšie podieľa na rozvoji samospráv. Tiež odpovedali na to, či by išli opätovne do komunálnych volieb.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
28.11.2020
ZMOS skúma postoje samospráv k cestovnému ruchu a eurofondom
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredí na postoje štatutárnych predstaviteľov miest a obcí k cestovnému ruchu. Tiež sa bude zaujímať o spoluprácu komunálu so samosprávnymi krajmi pri nastavovaní pravidiel pre spoločné čerpanie eurofondov.
viac
28.05.2021
V Jablonove nad Turňou úspešne využili komunálny bazár
Hosťom Michala Kaliňáka v relácii SAMOSPRÁVA Tu a teraz bol starosta Jablonova nad Turňou Slavomír Zubriczký.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %