Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
03.03.2023 12:35

Aj po ochladení dosahoval peľ liesky a jelše vysoké denné koncentrácie


Na snímke samčie kvety liesky obyčajnej. Snímka zdroj: (tasr).


Na celom území Slovenska prebieha peľová sezóna liesky a jelše. Ich peľ v ovzduší dosahoval v uplynulých dňoch alergiologicky významné koncentrácie aj po ochladení v závere minulého týždňa.


Konštatovala to v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky a jelše zachytili v Bratislave. V hlavnom meste namerali tiež veľmi vysoké hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Niektoré monitorovacie stanice zachytili aj prvý peľ brestu, jaseňa a topoľa.

"Sezóna liesky v Bratislave a v teplejších oblastiach Slovenska prešla svojím vrcholom a denné koncentrácie tam budú mať klesajúcu tendenciu. Naopak, v chladnejších oblastiach bude jej peľ v ovzduší naďalej v alergiologicky významných koncentráciách. V Bratislave, Nitre a v teplejších oblastiach predpokladáme ešte aj v nasledujúcom týždni veľmi vysoké hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité. Stúpnu aj denné hladiny peľu jaseňa a topoľa," konštatovala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2023
Stanice v Bratislave a Nitre zachytili prvý peľ hrabu a duba
Peľová sezóna liesky a jelše pokračuje už len v chladných oblastiach severného Slovenska, kde môže ešte dosiahnuť alergiologicky významné koncentrácie v ovzduší.
viac
30.03.2023
Peľ brezy sa stane najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov
V uplynulom týždni v ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ topoľa, jaseňa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Kvitnutie liesky a jelše sa končí aj v chladných oblastiach so snehovou pokrývkou a na ich miesto nastupujú hrab a breza.
viac
16.06.2023
Peľová sezóna tráv pokračuje, potrápi aj peľ pŕhľavy a skorocelu
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, pŕhľavy a skorocelu. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vysoké koncentrácie už len na severnom Slovensku.
viac
24.08.2023
Vrcholí peľová sezóna paliny, ambrózia sa k prvému vrcholu len blíži
Na území Slovenska v uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ silných alergénov paliny a ambrózie spolu so slabšie alergizujúcou pŕhľavou. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval len veľmi nízke denné koncentrácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %