Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
24.08.2023 12:35

Vrcholí peľová sezóna paliny, ambrózia sa k prvému vrcholu len blíži


Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) s pôvodom v severnej Amerike je silný peľový alergén. Snímka zdroj: (tasr).


Na území Slovenska v uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ silných alergénov paliny a ambrózie spolu so slabšie alergizujúcou pŕhľavou. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval len veľmi nízke denné koncentrácie.


V stredu o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu paliny zachytili v Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici a v Nitre, ambrózie takisto v Nitre a Bratislave. Peľ pŕhľavy dosiahol najvyššie denné hladiny v Bratislave, Žiline a Košiciach.

"Vrcholí peľová sezóna paliny a súbežne pokračujúca sezóna inváznej ambrózie sa blíži k svojmu prvému vrcholu. Peľ paliny dosiahne vysoké denné koncentrácie na väčšine územia. Denné hladiny peľu ambrózie majú stúpajúcu tendenciu a vo vyšších koncentráciách ich očakávame na celom území krajiny," uvádza Lafférsová v prognóze na najbližšie dni.

Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší v nízkych denných koncentráciách až do jesene, naopak, vysoké dosiahne pŕhľava, najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2023
Stanice v Bratislave a Nitre zachytili prvý peľ hrabu a duba
Peľová sezóna liesky a jelše pokračuje už len v chladných oblastiach severného Slovenska, kde môže ešte dosiahnuť alergiologicky významné koncentrácie v ovzduší.
viac
14.07.2023
Začala kvitnúť palina, v teplejších oblastiach zachytili i peľ ambrózie
V uplynulom týždni na území Slovenska naďalej dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy. Začala kvitnúť palina a v teplejších oblastiach sa objavil aj prvý peľ inváznej ambrózie.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
17.08.2023
Peľ paliny dosiahne vysoké denné hladiny a pridá sa aj invázna ambrózia
Začala sa peľová sezóna paliny a súbežne s ňou aj inváznej ambrózie, ktoré sú silné alergény.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %