Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
16.06.2023 10:35

Peľová sezóna tráv pokračuje, potrápi aj peľ pŕhľavy a skorocelu


Ilustračná snímka.


V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, pŕhľavy a skorocelu. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vysoké koncentrácie už len na severnom Slovensku.


Konštatovala to vo štvrtok v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Vplyvom búrkovej činnosti a prívalových dažďov dochádzalo k výrazným regionálnym rozdielom. Pokračujúca sezóna tráv vrcholila na strednom a severnom Slovensku, kde vysoké denné koncentrácie dosahoval aj peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Najvyššie denné hladiny peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Žiline, v Banskej Bystrici a Bratislave.

Sezóna tráv pokračuje a podľa Lafférsovej aj v najbližších dňoch očakávajú vysoké koncentrácie jej peľu v ovzduší najmä na strednom a severnom Slovensku. Vo významnej miere sa môže vyskytovať i peľ pŕhľavy, skorocelu a štiavu. Denné hladiny peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých výrazne poklesnú už aj na severe územia. Agát, baza a lipa sa vyskytne len v nižších denných hladinách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2022
Peľ tráv a pŕhľavy sú dominantné v ovzduší aj naďalej
Peľ tráv spolu s peľom pŕhľavy majú dominantné zastúpenie v ovzduší aj naďalej. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
30.06.2022
Peľová sezóna tráv prešla svojím prvým vrcholom, pokračovať bude naďalej
Peľová sezóna najsilnejšieho alergénu tohto obdobia, tráv z čeľade lipnicovitých, prešla svojím prvým vrcholom. Pokračovať však bude aj v nasledujúcom období. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
01.06.2023
Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na severnom Slovensku
Zrážková činnosť, búrky a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v uplynulom týždni. Nízke hladiny peľu v ovzduší striedali jeho vysoké koncentrácie počas slnečných dní.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %