Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
08.02.2021 08:35

Zvierací ombudsman spúšťa aktivity na podporu spolužitia zvierat a seniorov


Ilustračná snímka.


Iniciatíva Zvierací ombudsman spúšťa aktivity na podporu spolužitia zvierat a seniorov v zariadeniach sociálnej starostlivosti.


Dôvodom je využitie pozitívneho vplyvu zvierat na psychické i fyzické zdravie seniorov, tiež pri procese rehabilitácie či pri celkovej životnej motivácii a pri zmierňovaní zdravotných problémoch. Informovala o tom Dana Freyerová z iniciatívy Zvierací ombudsman.

„V súčasnosti neexistuje žiadna zákonná prekážka, ktorá by bránila tomu, aby mohli byť zvieratá umiestňované spolu so svojimi majiteľmi do domovov sociálnych služieb, domovov dôchodcov, alebo aby zvieratá svojich majiteľov navštevovali. Táto možnosť tak stojí výlučne na rozhodnutí daného zariadenia,“ uviedla zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Je podľa nej dokázané, že prítomnosť zvieraťa pozitívne vplýva na psychické zdravie a celkový zdravotný stav seniorov.

„Žiaľ, mnohokrát sme svedkami odlúčenia zvieraťa od seniora, s ktorým žil niekoľko rokov v spoločnej domácnosti,“ dodala Freyerová. Podotkla, že zároveň aj zviera, ku ktorému majú seniori vybudovaný dlhoročný a hlboký vzťah, zostáva samo, pretože jeho premiestnenie spolu s jeho majiteľom na nové miesto zväčša nie je umožnené.

Cieľom iniciatívy je dosiahnuť, aby seniori nezostávali odlúčení od svojich zvieracích priateľov a aby im bolo umožnené si zviera ponechať aj v ich novom domove, alebo aby mohlo dané zviera svojho majiteľa navštevovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2020
Neexistuje dôkaz, že zvieratá môžu ochorieť na COVID-19 alebo ho prenášať
V súčasnosti neexistuje dôkaz o tom, že domáce zvieratá môžu ochorieť, byť zdrojom infekcie alebo zohrávať úlohu pri šírení COVID-19 u ľudí. Komora veterinárnych lekárov (KVL) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
23.03.2021
Výzvy na kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva
Ministerstvo kultúry v utorok 16. marca 2021 zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.
viac
14.05.2021
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Košíc, Lučenca a Strážskeho
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredíme na situáciu vyvolanú koronakrízou a inšpiratívne riešenia z konkrétnych samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %