Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.07.2019 07:05

Župa rozdelí financie na podporu zážitkového vzdelávania a kultúry


Študenti novomestskej priemyslovky navštívili koncentračný tábor v poľskom Osvienčime.


Druhé kolo predkladania žiadostí o finančný príspevok na podporu tematického zážitkového vzdelávania a kultúry z dielne Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa uzavrelo v posledný májový deň. Na župný úrad dorazilo spolu 31 žiadostí.


Takmer 2 050 žiakov v období od septembra do novembra 2019 navštívi 31 podujatí, a to vďaka finančným prostriedkom župy. Zábavné centrum ATLANTIS v Leviciach, Múzeum holokaustu v Seredi, Zážitkové centrum vedy Aurelium v Bratislave, Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, Múzeum Milana Rastislava Štefánika, Mohylu na Bradle či Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, na všetky tieto miesta sa pôjdu pozrieť žiaci župných stredných škôl v rámci zážitkového vzdelávania. „Spoločne za prvé aj druhé kolo bolo na Trenčiansku župu doručených 66 žiadostí o finančný príspevok v rámci tematického zážitkového vzdelávania a kultúry. Na ich realizáciu poputuje zo župnej pokladnice tento rok viac ako 33 tisíc eur. O finančné prostriedky, určené na návštevu rôznych múzeí, divadelných predstavení či historických a prírodných lokalít, sa môžu stredné školy na území Trenčianskeho kraja uchádzať aj v budúcom kalendárnom roku,“ priblížila vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková.

Zážitkové vzdelávanie si v závere školského roka 2018/2019 vyskúšali aj študenti Strednej odbornej školy v Pruskom v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, ktorí v rámci poznávacieho výletu navštívili Múzeum liptovskej dediny v Pribyline a Spišský hrad v Žehre. Naopak, žiaci novomestskej priemyslovky prostredníctvom koncoročného výletu spoznali miesto, ktoré sa počas II. svetovej vojny stalo miestom bolesti, smútku, trýznenia a zabíjania nevinných ľudí – koncentračný tábor v poľskom Osvienčime. V prvej polovici školského roka 2019/2020 sa v rámci tematického zážitkového vzdelávania a kultúry zrealizuje ďalších 29 návštev zaujímavých miest nielen na území Slovenskej republiky.

Autor: (ts-tsk-Mgr. Matej Plánek)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Environmentálny grantový systém TSK má za sebou ďalší rok
Grantový systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči má za sebou ďalší rok. Podávať žiadosti bolo po novom možné len do konca augusta. TSK pristúpil k zmene termínu podávania žiadostí z dôvodu, aby sa navrhované projekty stihli zrealizovať do konca roka.
viac
08.11.2018
Župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú trojročnicu
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
12.11.2018
Trenčianska župa podporila zážitkové vzdelávanie na 24 stredných školách
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v roku 2018 pokračoval v podpore tematického zážitkového vzdelávania na stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Študenti župných stredných škôl tak mali možnosť načerpať nové vedomosti z oblasti histórie, prírodných vied a environmentalistiky.
viac
03.01.2020
Aj v roku 2020 prerozdelí župa medzi obyvateľov kraja takmer 700-tisíc eur
Žiadatelia z Trenčianskeho kraja môžu o financie požiadať v rámci Dotačného systému TSK, Participatívneho-komunitného rozpočtu TSK či grantového systému Zelené oči. Možnosť obohatiť štandardný vyučovací proces opäť ponúkne zážitkové vzdelávanie na stredných školách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %