Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.05.2019 10:20

Zrekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke je prístupný verejnosti


Ilustračná snímka z programu počas slávnostného otvorenia


Zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, Obce Jelka a Vlastivedného múzea v Galante cez víkend spoločne sprístupnili verejnosti rekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke.


Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity územia Žitného ostrova a Szigetközu. Výsledkom, okrem rekonštruovaného vodného mlyna a skanzenu v Jelke, bude dobudovaná rekreačná, vodácka a cykloturistická infraštruktúra na Slovensku a v Maďarsku, medzi ktoré patria korzo v Zálesí, mólo a cyklotrasa vo Vrakuni, centrum vodáckej turistiky v Šamoríne, cyklotrasa v Kolárove a ďalších 29 vodných objektov v Maďarsku. Popri investíciách do infraštruktúry je dôležitou súčasťou projektu vytvorenie a propagácia spoločnej cezhraničnej destinácie, značky cestovného ruchu „Danube Islands,“ ktorá má za cieľ prispieť k rozvoju cestovného ruchu územia Žitného ostrova a Szigetközu.

 Celkový rozpočet projektu je 2 863 279,36 €; 85 % -  t. j. 2 433 787,44 €  je príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Zostávajúce finančné prostriedky budú hradené zo zdrojov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a Maďarska a z vlastných zdrojov partnerov projektu.

Rekonštrukčné práce a revitalizácia areálu boli realizované v rámci projektu „Objavte Malý a Mošonský Dunaj na bicykli a na člne“ (Discover the Small & Moson Danube by bike and boat), ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko.

Rekonštrukčné práce na vodnom mlyne sa vzťahovali na všetky dôležité časti mlyna, ako je statické zabezpečenie objektu, vrátenie strechy do pôvodného tvaru, vybudovanie bezbariérového vstupu, očistenie, zakonzervovanie a ošetrenie drevených častí budovy, rekonštrukcia sústavy mechanizmu mlyna, bolo zakúpene aj nové vnútorné vybavenie mlyna pre vystavené exponáty. Elektroinštalačné práce zahŕňali inštaláciu osvetlenia, bleskozvodu, kamerového systému, elektronického zabezpečovacieho systému a elektronickej požiarnej signalizácie.

V rámci revitalizácie areálu bola obnovená budova strážnej služby – infocentra, boli vytvorené nové priestory pre exponáty skanzenu, upravili sa chodníky a tým sa zabezpečil aj prístup pre telesne postihnutých.

Autor: Jozef Viskupič, trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
18.05.2019
Kolový vodný mlyn je po roku opäť otvorený
Ako súčasť Noci múzeí a galérií otvára v sobotu galantské Vlastivedné múzeum jedno z turistických lákadiel regiónu - obnovený vodný kolový mlyn v Jelke (okres Galanta).
viac
12.09.2020
Trnavská župa získala eurofondy na rekonštrukciu vzácneho mlyna v Tomášikove
O príspevku vo výške takmer 547 tis. eur rozhodol Monitorovací výbor Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko 13. júla 2020.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %